Odgođen protest sindikata Željeznica RS-a

zeljeznice rs strajk222
Foto: Nezavisne novine

Predsjedništvo Konfederacije sindikata Republike Srpske (RS) podržava napredak u socijalnom dijalogu uprave i predstavnika sindikata “Željeznica Republike Srpske” (ŽRS) te odgađa zakazani protest koji je trebao biti održan 4. oktobra u Doboju.

Prethodno su predstavnici sindikalnih organizacija i uprave “Željeznica RS-a” na sastanku u Doboju postigli dogovor da se sindikalcima do 10. oktobra dostavi usaglašeni prijedlog kolektivnog ugovora, čije potpisivanje je jedan od njihovih zahtjeva.

Na taj dokument sindikati treba da dostave primjedbe rukovodstvu ovog javnog preduzeća do 15. oktobra kako bi tokom mjeseca kolektivni ugovor bio potpisan.

Generalni direktor ŽRS-a Dragan Savanović smatra da nakon današnjeg dogovora nema osnova za proteste, koje su najavljivali iz Konfederacije sindikata RS-a.

Smanjenje zarada pojedinim radnicima pravda primjenom novog načina obračuna plaća, a da zbog komplikovanih procedura još ne može govoriti o tačnom datumu isplate prvih sredstava iz kredita Svjetske banke od 51,3 miliona eura.

Predsjednik Sindikata željezničara Jelenko Dobraš današnji sastank s upravom je ocijenio konstruktivnim.

Sindikalci su jučer organizovali polusatni štrajk upozorenja, a tvrdili su da se u tom javnom preduzeću, koje čeka restrukturiranje, ne poštuju radničkih prava, nije potpisan kolektivni ugovor, a tražili su i informacije o kreditu Svjetske banke, te pomjenu odluke o platnim razredima kako bi se radnicima sa najmanjim primanjima povećale zarade.