BiH

Sud BiH

Odgođeno suđenje Keseroviću, SIPA nije pronašla zaštićenog svjedoka

17/12/2020

Hasanspahić je dodao da svjedok ne pokazuje stav da neće pristupiti suđenju, pojasnivši da ovaj svjedok traži posao što utiče na njegovo mjesto prebivališta

Suđenje Jasminu Keseroviću optuženom za ratovanje u Siriji je odgođeno zbog nedolaska zaštićenog svjedoka i vještaka Tužilaštva Bosne i Hercegovine, piše Balkanska istraživačka mreža BiH (BiRN BiH).

Predsjedavajuća sutkinja Džemila Begović je rekla da Sud ima informaciju kako službenici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) nisu mogli pronaći svjedoka N-2 na njegovoj adresi, niti uspostaviti kontakt s njim.

Tužitelj Ćazim Hasanspahić je naveo da je jučer dobio informaciju kako je N-2 promijenio svoju adresu stanovanja, te da su ga pokušali kontaktirati više puta.

Hasanspahić je dodao da svjedok ne pokazuje stav da neće pristupiti suđenju, pojasnivši da ovaj svjedok traži posao što utiče na njegovo mjesto prebivališta.

Na današnje ročište trebao je pristupiti i vještak Omer Ćemalović, koji je prema riječima sutkinje Begović najavio da neće doći zbog zdravstenog stanja.

Keseroviću je na teret stavljeno da je u januaru 2013. godine otišao u Siriju i kao pripadnik takozvanog ISIL-a učestvovao u terorističkim aktivnostima. On je optužen i da je javno podsticao na terorističke aktivnosti.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. decembar.

Komentari

Autor: BIRN BiH

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.