Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Eldin Karić

Odgovor ljevici: Što je u Tegeltijinoj ladici, neka ostane u ladici, je li tako?

sdpbihhh333

Boje se, kažu u SDP-u, ako se pojave na nekom protestu, kako će ih optužiti za populizam i jeftini PR

Nakon što sam po društvenim mrežama konstatovao kako na protestima ispred Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH nije bilo predstavnika SDP-a, SDA, DF-a, Naše stranke…, stigle su reakcije sa lijeve političke scene, da ne kažem lijeve estradne scene. Kako ne bih objašnjavao svakom ljevičaru ponaosob, ovdje ću prenijeti otkud moje razočarenje u političke stranke u BiH, a povodom potkivanja predsjednika VSTV-a, piše Eldin Karić za portal Žurnal.info.

Prisustvo na protestima ispred zgrade VSTV-a je politički stav. Slučaj potkivanja predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta je prvorazredna afera. Ona je pokazala suštinu problema pravosuđa, a sve ostalo što se dešava ili se dešavalo oko ovog slučaja dokumentuje stepen korumpiranosti ovog društva. Problem VSTV-a, a na žalost ispostavilo se da je to problem, a ne institucija, traži maksimalnu angažovanost svih političkih aktera koji djeluju u ovoj zemlji. U slučaju SDP-a, a o njemu ćemo prvenstveno jer se njihovi kadrovi najviše žale na moj komentar, zvanična reakcija je bila površna, deklarativna i nemušta. Zašto je takva, trebalo bi mnogo vremena i prostora da objasnim pa ću samo nabrojati ključne riječi – Grabovica, Haden, Autoceste, brat, sin… Ima toga baš puno.

Jednostavno, Tegeltija je ključni čovjek koji kontroliše pasivnost pravosuđa u BiH. Sve dok je on tu, akteri brojnih afera u ovoj državi mogu mirno spavati, jer ih niko neće dirati. Zapravo, svako ko je u ovoj državi makar prošao pored neke funkcionerske fotelje slavi Tegeltiju i ono što on predstavlja. Pokušavam samo zamisliti kolika bi nastala panika u SVIM POLITIČKIM PARTIJAMA u BiH da sutra uklone Tegeltiju, a na čelo i u VSTV dovedu ljude sa integritetom i voljom da se bore protiv korupcije, tačnije da rade svoj posao po pravdi i zakonu.

E, zato na protestima za smjenu Tegeltije i VSTV-a nije bilo ljudi iz SDP-a, ni iz SDA, DF-a, NS, a o HDZ, SNSD i SBB da ne govorim!

Boje se, kažu u SDP-u, ako se pojave na nekom protestu, kako će ih optužiti za populizam i jeftini PR.

Samim tim što svoje nepojavljivanje na protestima pravdaju strahom da ne budu nazvani populistima, dokazuje da JESU POPULISTI!!!

Važnije im je šta će neko reći o njima, a ne zbog čega se narod okupio ispred VSTV-a.

Da li su partizani u Drugom svjetskom ratu (na koje se današnji ljevičari, toliko pozivaju), koji su živote dali u borbi protiv fašizma, razmišljali šta će neko reći o njima? Ili ovi današnji ljevičari nemaju baš nikakve veze sa tom tradicijom?

Kada se važe da li srediti stanje u pravosuđu i koliko to košta glasova, ovi u SDP-u su izabrali da svoj politički legitimitet stave u funkciju privatnih interesa nikšića, čengića…

Njihovo sakrivanje iza konstatacije kako na protestima nisu bili ni svi poznati novinari, a ni javne ličnosti koji imaju veliki potencijal da privuku mase i omasove proteste, dokazuje kako njih nimalo ne obavezuje činjenica da su na prošlim izborima SDP, DF i Naša stranka osvojili skoro tristo hiljada glasova, što je još malo pa trećina glasova u Federaciji BiH, a što bi trebalo da ih obavezuje na političko djelovanje. Naravno, i ova pasivnost je neka vrsta poruke.

Mnogo toga ima što izaziva pasivnost SDP-a. Bilo je o tome i na Žurnalu, a vjerovatno je mnogo više u ladici Tegeltije. A, tamo će i ostati dok je on predsjednik.