BiH

Postignut dogovor

Odlagalište “Uborak” deblokirano, čiste se mostarske ulice

20/06/2019

Prema potpisanom sporazumu, dogovoreno je trenutna deblokada odlagališta te formiranje posebnog stručnog tima koji će raditi na iznalaženju mogućnosti za sanaciju i izmještanje odlagališta s trenutne lokacije

Nakon što je jutros postignut dogovor o deblokadi regionalne deponije “Uborak”, mostarska komunalna poduzeća krenula su s čišćenjem mostarskih ulica i odvozom smeća.

Mještani sjevernog dijela Mostara proteklih deset dana sprečavali su odlaganje otpada na regionalnom odlagalištu, pa su vrlo brzo mostarske ulice bile zatrpane raznim otpadom.

Problemi s deponiranjem otpada na “Uborku” vuku se već duže vrijeme, a situacija je eskalirala u maju kada je otkriveno da je na odlagalište komunalnog otpada deponirana određena količina dehidriranog mulja s postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru u kojemu je registrirana visoka koncentracija teških metala.

Mještani okolnih naselja 10. juna blokirali su odlagalište, zahtijevajući da se istraži što je sve proteklih godina deponirano na “Uborku” te da se hitno pristupi rješavanju tog ekološkog problema.

U četvrtak ujutro mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić i mještani su postigli su dogovor o deblokadi deponija.

Prema potpisanom sporazumu, dogovoreno je trenutna deblokada odlagališta te formiranje posebnog stručnog tima koji će raditi na iznalaženju mogućnosti za sanaciju i izmještanje odlagališta s trenutne lokacije.

Gradonačelnik Bešlić istaknuo je kako je sretan što je postignut sporazum iako, kako je rekao, njegova realizacija neće biti jednostavna.

– Ovo rješenje neće biti jednostavno, jer iznaći novu lokaciju i izmijeniti prostorne planove Federacije, Županije i grada zahtjeva vrijeme. Treba izraditi i projektnu dokumentaciju pa tek onda tražiti sredstva da se sve to napravi. Moja bi molba bila da se poštuje sve što smo dogovorili sa svake strane i mislim da će situacija biti još bolja – poručio je gradonačelnik.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.