Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Miomirka Melank

“Odliv stanovništva, posebno mladih rezultat je dugogodišnje SDA-HDZ vladavine”

vlada fbih aa (1)

Posebno je pogubno da agencije i zavodi za statistiku ne vode evidenciju o odlasku, tako da egzaktni podaci o stalnim ili privremenim odlascima, kao i o razlozima odlaska ne postoje. Kako onda kvalitetno planirati smanjenje odlazaka ili povećanje povrataka?

Parlament Federacije BiH prije dva dana održao je tematsku sjednicu „Do boljih prilika za mlade u FBiH“.

Parlamentarna Komisija za pitanja mladih Predstavničkog doma predložila je na sjednici čak 58 zaključaka koji trebaju dovesti do poboljšanja položaja mladih. Miomirka Melank, zastupnica Naše stranke, kaže da je taj broj prijedloga još jedan dokaz koliko je tragična trenutna slika stanja mladih u BiH a što je rezultat dugogodišnje SDA-HDZ vladavine.

„Odliv stanovništva, posebno mladih, svakodnevan je, a reakcija vlasti u BiH na ovu pojavu traljava – u svakom slučaju Vlada Federacije nema odgovarajućih reakcija ili mjera koje bi pružile šansu za zapošljavanje. Novi zakonski prijedlozi koji se tiču povremenog rada i rada mladih još nepovoljnije rješavaju poreska opterećenja i dovode do daljnjeg odliva. Također, trenutni privredni razvoj neprivlačan je za povratak. Evidentni su i promašaji u obrazovanju jer samo četvrtina mladih radi poslove za koje su se školovali, a prisutna je neinformiranost jer je također tek četvrtina čula za programe zapošljavanja. Posebno je pogubno da agencije i zavodi za statistiku ne vode evidenciju o odlasku, tako da egzaktni podaci o stalnim ili privremenim odlascima, kao i o razlozima odlaska ne postoje. Kako onda kvalitetno planirati smanjenje odlazaka ili povećanje povrataka?

Zbog svega navedenog, trenutna većina ne smije dobiti još jedan mandat. Ako oni dobiju mandat, mi gubimo mlade.

Rješenje je u smanjenju poreza i doprinosa na plate ali i u drugim poreskim olakšicama u prvim godinama nakon zaposlenja; rješenje je u kvalitetnijim programima zapošljavanja, a ne u onima koji se kreiraju upravo s ciljem da se što manji broj mladih na njih prijavi; rješenje su stimulacije koje potiču investiranje u privredni sistem BiH; rješenje je u intenziviranju veza s našim ljudima u inostranstvu te u transferu znanja kroz nove tehnologije i kanale komunikacije. To je sadržano u politikama Naše stranke i to ćemo nakon izbora početi implementirati i na nivou Federacije“, smatra Melank.