Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odluka Apelacionog odjela Suda BiH o Kaplanu do kraja sedmice

stolac_kaplan_dzaferovic_sda

Žalbe kandidata za načelnika općine Stolac Salmira Kaplana, kao i kandidata za Općinsko vijeće Stolac Demira Mahmutćehajića, Ahmeta Ljubovića i Bože Raguža, na odluku Centralne izborne komisije (CIK) BiH o njihovom uklanjanju sa kandidacijske liste sa lokalnih izbora u Stocu, sa izjašnjenjem te državne institucije bit će dostavljene danas, a najkasnije sutra na konačno odlučivanje Apelacionom odjelu Suda BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Uz te Apelacionom odjelu Suda BiH bit će dostavljene na konačno odlučivanje i žalbe političkih subjekata Za bolji Stolac, Inicijative za Stolac i Hrvatske koalicija za Stolac HSP BiH – HDZ 1990 na odluku CIK-a BiH o njihovom novčanom sankcioniranju.

Žalbe kandidata i političkih subjekata pristigle su u petak, a nakon što CIK BiH proslijedi žalbe Apelacioni odjel Suda BiH svoj konačan stav treba donijeti u roku od tri dana, što znači najkasnije do kraja ove sedmice.

Naime, u ponovljenom postupku, Centralna izborna komisija BiH je krajem prošle sedmice donijela odluke o uklanjanju sa kandidacijske liste za načelnika općine Stolac Salmira Kaplana, te Demira Mahmutćehajića, Ahmeta Ljubovića i Bože Raguža kao kandidata za Općinsko vijeće Stolac te novčano sankcionirala njih i političke subjekte iz kojih dolaze zbog prekida izbornog procesa na lokalnim izborima 2016. godine u izbornoj jedinici Stolac.

Utvrđeno je, stava je CIK BiH, da su kandidat Selmir Kaplan i politčki subjekt Za bolji Stolac odgovorni za ometanje i opstruiranje izbornog procesa u osnovnoj izbornoj jedinici Stolac i korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje i zbog toga je izrečena sankcija da se uklanja ime Salmira Kaplana sa kandidatske liste i izriče mu se novčana kazna u iznosu od 5.000 KM, dok se članicama koalicije Za bolji Stolac izriče novčana kazna od po 5.000 KM.

Navedeno je kako je utvrđeno da su kandidat Demir Mahmutćehajić i politčki subjekt Inicijativa za Stolac odgovorni za ometanje i opstruiranje izbornog procesa u osnovnoj izbornoj jedinici Stolac i korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje i zbog toga je izrečena sankcija da se uklanja ime Demira Mahmutćehajića sa kandidatske liste i izriče mu se novčana kazna u iznosu od 5.000 KM, dok se članicama koalicije Inicijativa za Stolac izriče novčana kazna od po 2.500 KM.

Ističe se da je utvrđeno je da su kandidat Ahmet Ljubović i politčki subjekt Inicijativa za Stolac odgovorni za ometanje i opstruiranje izbornog procesa u osnovnoj izbornoj jedinici Stolac i korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje i zbog toga je izrečena sankcija da se uklanja ime Ahmeta Ljubovića sa kandidatske liste i izriče mu se novčana kazna u iznosu od 5.000 KM, dok se članicama koalicije Inicijativa za Stolac izriče novčana kazna od po 2.500 KM.

Utvrđeno je, kažu u CIK-u BiH, da su kandidat Božo Raguž i politčki subjekt Hrvatska koalicija za Stolac HSP BiH HDZ 1990 odgovorni za ometanje i opstruiranje izbornog procesa u osnovnoj izbornoj jedinici Stolac i zbog toga je izrečena sankcija da se uklanja ime Bože Raguža sa kandidatske liste i izriče mu se novčana kazna u iznosu od 5.000 KM, dok se članicama koalicije Hrvatska koalicija za Stolac HSP BiH HDZ 1990 izriče novčana kazna od po 1.500 KM.

Inače, Apelacioni odjel Suda BiH je u ranijem postupku, početkom decembra poništio prvobitnu odluku CIK-a BiH i sve vratio na ponovno odlučivanje.

Odluka CIK-a BiH o razrješenju dužnosti te četvorogodišnje zabrane angažmana u izbornoj administraciji za predsjednika Ivana Perića i članove Melihu Kapor i Avdu Jaganjca Općinske izborne komisije Stolac postala je pravosnažna i oni su smijenjeni.

Inače, izrečene su i novčane kazne za 35 članova biračkih odbora u Stocu, za predsjednike po 700 KM, a za zamjenike i ostale članove po 300 KM. Ovi ljudi su kažnjeni i četvorogodišnjom zabranom učešća u izbornoj administraciji.

CIK je kaznio četvorogodišnjom zabranom angažmana, ne i novčanom kaznom, četiri člana biračkog odbora koji su bili zamjena na biračkom mjestu na kojem je prekinut izborni proces u trajanju od četiri sata, 2. oktobra.