Uoči današnjeg sastanka

Odluka BH bloka: Opozicija ili vlast, pitanje je sad?

sdp_df_ns_sastanak- bh blok

BH blok u Federalnom parlamentu ima 32 zastupnika, a u Državnom parlamentu 10

Lideri BH bloka (SDP BiH, DF i Naša stranka) Nermin Nikšić, Željko Komšić i Predrag Kojović održat će danas sastanak na kojem će biti donesena odluka ili zauzet stav o ulasku u vlast sa SDA, HDZ BiH i SNSD-om.

Toj saradnji prva je rekla ne Naša stranka o čemu je odluku donijelo Predsjedništvo BiH na sjednici održanoj 19. januara. Od tada do danas iz Naše stranke ponavljaju isti stav – ne u vlast sa nacionalnim strankama.

Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić kazao je da će pratiti stav SDP BiH kao lidera u BH bloku. Na sjednici Predsjedništva te stranke održanoj u ponedjeljak zaključeno je da će se sve odluke donositi sa partnerima u BH bloku.

“Demokratska fronta će poštovati izborni legitimitet svih stranaka, a u ovom slučaju posebno stranaka BH bloka, kao što je to slučaj bio u formiranju vlasti u KS. Takvo pravilo treba da važi i za više nivoe vlasti. Pri donošenju budućih odluka, Demokratska fronta će se voditi interesima države i budućeg izbornog nastupa stranaka ljevice”, saopćeno je iz DF-a dodavši da kakva god odluka bude mora biti u interesu opstojnosti države i njenih građana.

Najveći teret je na SDP BiH, odnosno na predsjedniku Nerminu Nikšiću. Ni unutar samog SDP-a ne postoji jedinstven stav kada je riječ o ulasku u vlast, odnosno da li ta stranka treba ostati u opoziciji. Nikšić je u intervjuu za Dnevni list objavljenom dan uoči sastanka BH bloka kazao da je uvjeren da će ma kakva odluka bila sačuvati jedinstvo i nastaviti svoje djelovanje u interesu svih građana i naroda.

Predsjednik SDP BiH kazao je da nije riječ o ulasku u vlast s nacionalnim strankama, već o borbi za obećanja koja su dali biračima.

“Veće plaće, penzije, rasterećenje privrede, ubrzan put ka NATO i EU, reforme Ustava i zakona kako bi BiH postala država utemeljena na vladavini prava.”

BH blok u Federalnom parlamentu ima 32 zastupnika, a u Državnom parlamentu 10.

Profesor Ivo Komšić izjavio je za FTV da se “namjestila prilika” da nacionalne stranke ne mogu formirati vlast same, ističući da tu priliku trebaju iskoristiti stranke okupljene oko BH boka.

“Stvari za koje se zalaže BH blok nama trebaju odmah, a ne za četiri godine”, rekao je profesor Komšić, dodajući da BH blok u svakom slučaju prije ulaska u vlast mora postaviti svoje uslove nacionalnim strankama, kako bi došlo do promjene političkog koncepta u BiH, i kako bi BH blok neutralizirao nacionalne stranke, a “ne samo da BH blok bude neka vrsta ravnoteže između nacionalnih stranaka.”

Potpredsjednik SDP-a BiH Miro Lazović nedavno je izjavio da je 90-ih godina rakođer bilo otpora kod nekih ljudi iz SDP-a da stranka uđe u vlast sa SDA, ali je tadašnji predsjednik Nijaz Duraković ipak donio odluku o kaoliranju SDP-a sa SDA, jer se radilo o interesu države.

„Ovo nije vrijeme devedesetih. Nema rata. Ali, političke haubice su usmjerene prema Bosni i Hercegovini“, rekao je Lazović, upozoravajući na etničku homogenizacija Srba u Republici Srpskoj, kao i  Hrvata u Zapadnoj Hercegovini.

„Ti procesi nisu nimalo naivni“, zaključio je Lazović.