Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odluka Ministarstva obrazovanja KS preko leđa šestogodišnje dječice

BiH

018

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo svim osnovnim školama poslalo je odluku u kojoj su navedene izmjene i dopune nastavnog plana i programa od prvog do petog razreda osnovnih škola.

Između ostalog, navedeno je da se u prvi razred uvode dodatni časovi engleskog jezika, informatike i tjelesnog i zdravstvenog odgoja, što je izazvalo revolt kod nastavnog osoblja u školama, pošto, kako tvrde, ova odluka je donijeta samoinicijativno, bez traženja stručnog mišljenja.

Odluka Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo

Odluka Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo

– Po novom nastavnom planu i programu koji nam je dostavljen jučer, u prve razrede, znači djeci od šest godina, uvedeni su dodatni časovi u školi bez ikakvog traženja mišljenja stručnog osoblja, rekao nam je direktor jedne sarajevske osnovne škole koji je želio biti anoniman.

On dalje tvrdi, kako se iza ove odluke krije namjera neselektivnog zapošljavanja još stotinu profesora tjelesnog odgoja, te da za najodgovornijeg za ovu odluku vidi u ministru Elviru Kazazoviću.

2

– Obrazovni sistem je važniji od svakog pojedinca, ali ministru Kazazoviću to nije bitno. Bitno mu je da zaposli svoje kolege sa Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja kojeg i sam završio. I to sve preko leđa dječice čiji je nastavni program ionako preobiman, riječi su direktora.

Kako stoji u odluci Ministarstva, sve izmjene koje su napravljene u nastavnim programima, nastavnicam će biti prezentirane na aktivima i seminarima.