Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SUD BiH

Odluka o dokazima i novom svjedoku u slučaju prikrivanja načina smrti Dženana Memića

Foto: D. Begović/Fokus.ba
Porodica Memić

Suštinska razlika između prvostepenog i suđenja koje je počelo prije dvije sedmice je u tome što se glavni pretres vodi na osnovu kompletne optužnice, a pretres pred Apelacionim vijećem se vodi zbog toga što je izjavljena i uvažena žalba i taj pretres se vodi u okvirima te žalbe

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine danas bi se na ročištu u predmetu “Zijad Mutap i drugi”, trebalo izjasniti o prijedlogu Tužilaštva BiH da se prihvate svi dokazi izvedeni u prvostepenom postupku i da se reprodukuju iskazi u prvostepenom postupku saslušanih dr. Abdulaha Kučukalića, vještaka psihijatrijske struke, dr. Hamze Žuje, vještaka sudske medicine, te Irhada Kosa, vještaka iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Saslušanje Dizdarevića

Na ročištu koje počinje u 9 sati, trebala bi biti saopćena i odluka o tome da se kao stručni svjedok, uživo u sudnici, sasluša doktor Kemal Dizdarević. Tužilaštvo BiH je predlagalo da Dizdarević bude saslušan i u prvostepenom postupku, ali predsjedavajući tadašnjeg Sudskog vijeća Branko Perić se tome usprotivio i stalno je potencirao to da je Vijeće već sve čulo o navodnoj amneziji kod Alise Mutap udato Ramić od ranijih vještaka.

Na pretpretresnom ročištu optuženi su se usprotivili da bude saslušan doktor Dizdarević i u novom postupku, a konačnu odluku o tome objavit će danas Apelaciono vijeće Suda BiH.

Doktor Dizdarević bi svjedočio o okolnostima pod kojima je utvrđivana navodna amnezija kod Alise Mutap-Ramić, a ponovo bi bili predstavljeni iskazi vještaka također o kako je ranije kazao tužilac Dubravko Čampara nepostojanju amnezije kod optužene Alise Mutap-Ramić.

Podsjećamo, novi postupak u ovom predmetu počeo je 16. maja, a nakon što je u ovom predmetu ukinuta prvostepena oslobađajuća presuda za ukupno pet optuženih. Ponovo se sudi Zijadu Mutapu njegovoj kćerki Alisi Mutap-Ramić, Hasanu Dupovcu, bivšem šefu Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), policajcu Josipu Bariću i radniku Hotela “Crystal” Muameru Ožegoviću.

Skraćena forma suđenja

Oni su pred Vijećem kojim je ranije predsjedavao sudija Branko Perić u prvostepenom postupku oslobođeni optužbi za organizirani kriminal s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je mladić Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži, nakon čega je preminuo 15. februara iste godine.

Suštinska razlika između prvostepenog i suđenja koje je počelo prije dvije sedmice je u tome što se glavni pretres vodi na osnovu kompletne optužnice, a pretres pred Apelacionim vijećem se vodi zbog toga što je izjavljena i uvažena žalba i taj pretres se vodi u okvirima te žalbe.

Ovaj pretres pred drugostepenim vijećem je skraćena forma suđenja i trebao bi biti okončan na nekoliko ročišta.

Nakon toga uslijedit će završne riječi i u konačnici donošenje nove presude i njeno objavljivanje.
U toj novoj presudi, Apelaciono vijeće trebalo bi dati i obrazloženje zbog čega je prethodno Vijeće na čelu sa Brankom Perićem 29 svjedoka proglasilo irelevantnim, a što prethodno Vijeće nije obrazložilo što je bio i jedan od razloga poništenja prvostepene presude.