Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odluka o komunalnim taksama mogla bi Zenicu odvesti u bankrot

zenica
FOTO Nermin Smajić / Zenica.ba

Između 15 i 20 miliona KM morat će Grad Zenica iz svoga budžeta vratiti kladionicama ako Kantonalni sud uvaži predstojeću tužbu ili Ustavni sud FBiH nedavno usvojenu “Odluku o komunalnim taksama” proglasi neustavnom, poručuju iz kladionca.

– Mi se nadamo da će se to i dogoditi. Sve posljednje odluke Ustavnog suda FBiH u ovakvim slučajevima potvrđuju da Ustavni sud FBiH ne toleriše kršenje prava na jednakost, koje je zagarantirano Ustavom FBiH, tvrde priređivači igara na sreću nakon što su im u Zenici višestruko uvećane takse.

Gradsko vijeće Zenice usvojilo je nedavno “Odluku o komunalnim taksama” kojom takse kladionicama podižu sa 2.500 KM na 30.000 do 50.000 KM godišnje, po uplatnom mjestu.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović smatra da će ovakva odluka povećati gradski budžet i izdvajanja za sportske klubove. Iz kladionica tvrde da je ovom odlukom prekršeno načelo jednakosti, te ugroženo preko 200 radnih mjesta i oko 100 zakupodovaca.

Općinsko vijeće prihvatilo Kasumovićev prijedlog

– Scenarij koji se može očekivati je sljedeći: kroz naredno razdoblje priređivačima će biti nametnuta prijava komunalnih taksi u iznosu od oko pet miliona KM za 2017. godinu. Istovremeno, priređivači će podnijeti žalbu Federalnom ministarstvu finansija, a ako isto žalbu ne uvaži, na Kantonalnom sudu će biti pokrenut upravni spor koji bi mogao završiti ustavnom tužbom, koju će Ustavni sud FBiH kao i do sada uvažiti, jer je narušeno Ustavom garantirano pravo jednakosti pred zakonom – tvrde priređivači igara na sreću.

– Proces će, prema dosadašnjim iskustvima, trajati oko tri godine, što znači da će priređivači za to vrijeme morati platiti ukupno 15 miliona KM komunalnih taksi. Na kraju, ili će Kantonalni sud uvažiti tužbu, ili će ove takse Ustavni sud FBiH proglasiti neustavnima, kao što je već napravio u više identičnih situacija. Nakon toga, Grad Zenica će priređivačima igara na sreću morati vratiti 15 miliona KM, s pripadajućim kamatama i troškovima postupka, što će značiti da će Grad Zenica, zbog ovih “Odluka o komunalnim taksama” koje je inicirao gradonačelnik Fuad Kasumović, kroz tri godine ostati bez 15 do 20 miliona KM, što će opet iz svoga džepa morati nadoknaditi porezni obveznici, tj. građani Zenice – poručuju iz kladionica.

Oni dodaju da će priređivači igara na sreću sasvim sigurno tražiti i odštetu za moguću dobit izmaklu u vrijeme trajanja postupka, troškovi za budžet Grada Zenice mogli bi biti i još veći od navedenog iznosa, što znači da bi Zenica mogla zapasti u bankrot.

– Vijećnici Gradskog vijeća Grada Zenice usvajanjem neustavne Odluke o komunalnim taksama počinili su krivično djelo iz člana 241 KZ F BIH (povreda ravnopravnosti u vršenju privredne djelatnosti), ali krivi su i prema članu 351 KZ F BiH, zbog neizvršavanja ranijih sudskih odluka – smatraju priređivači igara na sreću.