Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada FBiH

Odluka o raspodjeli novca stavljena van snage

Vlada FBiH 2

Sredstva će biti preusmjerena u Ministarstva zdravstva

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine okončala je hitnu sjednicu na kojoj su preispitane ranije donesene odluke o raspodjeli sredstava nižim nivoima vlasti – kantonima, gradovima i općinama, u svrhu borbe protiv koronavirusa i koje su poništene.

Na prijedlog premijera Federacije BiH Fadila Novalića usvojen je prijedlog da se navedena sredstva od 21 milion KM, umjesto u kantonalne, gradske i općinske budžete, direktno usmjere za nabavku medicinske i druge opreme za borbu protiv koronavirusa koja će se podijeliti najugroženijim područjima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Sredstva će biti preusmjerena u Ministarstva zdravstva. Kako nam je potvrđeno Novalić će tražiti kada se odluka bude opet donosila da kriterij za raspodjelu bude broj stanovnika i da raspodjela ide preko kantonalnih zavoda za javno zdravstvo.

Federalno ministarstvo finansija je zaduženo da 21 milion KM s Tekućeg transfera drugim nivoima vlasti i fondovima – kantonima i općinama usmjeri u Tekuću rezervu Vlade FBiH, a Vlada FBiH će ova sredstva preusmjeriti na Federalno ministarstvo zdravstva za nabavku medicinske opreme neophodne za borbu protiv koronavirusa – COVID 19.