Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odluka o rezultatima referenduma objavljena u “Službenom glasniku RS-a”

rs-referendum-3_620x0

Odluka Narodne skupštine Republike Srpske (RS) o rezultaima republičkog referenduma, čije rezultate je jučer poništio Ustavni sud Bosne i Hercegovine, objavljena je u „Službenom glasniku RS-a“ još 12.oktobra.

Radi se o „Službenom glasniku RS-a“ broj 87.

Samo dan ranije, 11.oktobra, Narodna skupština RS-a je, bez prisustva bošnjačkih poslanika, prihvatila odluku o konstatovanju rezultata održanog referenduma o Danu RS-a.

Ovom odlukom konstatovano je da su na referendumsko pitanje: ”Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?” odgovor: ”Da” dao 677.771 glasač, odnosno 99,81 posto od ukupnog broja upisanih glasača, a odgovor ”Ne“ dalo je 1.298 glasača, odnosno 0,19 posto od tog broja.

U isto vrijeme, Narodna skupština prihvatila je i odluku o prestanku mandata članovima republičke komisije za provođenje referenduma, kao i odluku o davanju posebnog ovlaštenja predsjedniku i članovima ove komisije u vezi s postupkom u Ustavnom sudu BiH i do okončanja krivičnog postupka koji se vodi protiv njih u Sudu BiH.

Također, usvojen je zaključak kojim se Vlada Republike Srpske obavezuje da osigura sredstva i pruži punu pravnu zaštitu i podršku članovima Komisije za provođenje referenduma u eventualnim sudskim procesima u sudovima koji će utvrđivati navodnu krivičnu odgovornost članova Komisije koji su provodili odluku Narodne skupštine.

I ove odluke su objavljene u „Službenom glasniku RS-a od 12.oktobra, broj 87.

Međutim, iako su objavljene u „Službenom glasniku RS-a“, na njih je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a stavio veto 18.novembra, pokrećući pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

Reagirajući na taj potez bošnjačkog kluba, generalni sekretar Narodne skupštine RS-a Marko Aćić rekao je tada da odluka Kluba Bošnjaka o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa na odluke parlamenta RS-a o referendumu o Danu RS-a “predstavlja zloupotrebu vitalnog nacionalnog interesa”.

Uz stav da je napravljena proceduralna greška, šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Mujo Hadžiomerović je ukazao da su nadležni u entitetskom parlamentu ponovo dali na objavu u “Službeni glasnik RS-a“ akte koji nisu prošli proceduru u Vijeću naroda RS-a, među kojima i odluke koje se tiču referenduma u RS-u.

-Time se krši Ustav RS-a, zakoni i poslovnici i Narodne skupštine i Vijeća naroda RS-a – rekao je Hadžiomerović i dodao da sve ukazuje da je na djelu “pravna anarhija koja vlada u najvećem zakonodavnom tijelu u RS-u“.

Na ovo su dopisom upozorili i predsjednika RS-a, Sekretarijat za zakonodavstvo, Ured visokog predstavnika za BiH, Tužilaštvo BiH, OSCE i Ambasadu SAD-a u BiH.

Iako su skupštinske odluke o konstatovanju rezultata referenduma objavljene u „Službenom glansiku RS-a“, nakon veta Bošnjaka zasjedalo je Vijeće naroda, pa potom i Zajednička komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda RS-a, a nakon što nije bilo dogovora proslijeđene su na konačno odlučivanje Ustavnom sudu RS-a, koji je prihvatio da ih razmatra i najavio da će odluku donijeti u roku od 30 dana.

Hadžiomerović kaže da se to dosad nije dešavalo, jer je u sličnim situacijama Ustavani sud RS-a imao praksu da skupštinske odluke i zaključke odbije i ne uzima u razmatranje u meritumu.

U međuvremenu, Ustavni sud BiH je jučer usvojio zahtjev Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i drugih „za rješavanje ustavnopravnog spora s entitetom Republika Srpska“ u vezi s Odlukom o raspisivanju republičkog referenduma broj 02/1-021-894/16 od 15. jula 2016. godine, te utvrdio da navedena odluka o raspisivanju republičkog referenduma nije u saglasnosti sa članom I/2. i članom VI/5. Ustava Bosne i Hercegovine zato što je tom odlukom utvrđeno referendumsko pitanje o kojem već postoji konačna i obavezujuća odluka Ustavnog suda kao institucije Bosne i Hercegovine, a takvu odluku su dužni poštovati svi organi i institucije javne vlasti.

Ustavni sud je poništio rezultate referenduma održanog 25. septembra 2016. godine zato što je referendum proveden na osnovu Odluke o raspisivanju republičkog referenduma od 15. jula 2016. za koju je Ustavni sud utvrdio da nije u saglasnosti s Ustavom Bosne i Hercegovine, te suprotno nalogu Ustavnog suda iz Odluke o privremenoj mjeri broj U 10/16 od 17. septembra 2016. godine.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je za RTRS ustvrdio “da je i prije zasjedanja Ustavnog suda BiH, u kojem sjede stranci i visoki funkcioneri SDA, bilo poznato kakva će odluka biti donesena”.

Dodik je naveo “da je sramna odluka Ustavnog suda BiH direktan udar na demokratsko pravo jednog naroda za koju se zalaže i koju provodi RS”.

-Narodna volja je neuništiva i nepromjenjiva. Ona je takva kakva jeste i nemoguće je da je neko posegao i za tim da na taj način donese odluku – rekao je Dodik i istakao da je nejasno kako neko misli da može poništiti rezultate referenduma.

Smatra da je “sada jasnije više nego ikada da je potrebno da predstavnici RS-a u institucijama BiH prestanu da odlučuju o bilo kom pitanju dok se ne odluči pitanje Ustavnog suda BiH”.