Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odluka o učešću OSBiH 9. januara van snage

osbih
Ilustracija

Ministarstvo odbrane BiH zatražilo je da Predsjedništvo BiH donese konačnu odluku prema kojoj bi se bilo kakvo angažovanje OS BiH 09. januara smatralo kršenjem odredbi Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma, dok je prvobitna odluka stavljena van snage.

U vezi sa pismom NATO štaba u Sarajevu upućenog Ministarstvu odbrane BiH, koje se odnosi na odavanje počasti 08. januara palim borcima i civilnim žrtvama rata RS, obavještavamo javnost i medije da je NATO štab u Sarajevu podržao napore Ministarstva odbrane BiH da nađe rješenje u situaciji kada je potrebno odati počast, saopćeno je iz MOD BiH.

Pored toga, Ministarstvo odbrane BiH je, u svojoj odluci o odobrenju učešća Vojnog orkestra OS BiH u ceremonijalnim aktivnostima 09. januara, razmatralo i činjenicu da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić zatražio i angažovanje Počasne jedinice, u čijem sastavu je i Vojni orkestar, za aktivnosti u kojima će on biti prisutan.

Ministarstvo odbrane BiH je u pogledu izvršenja zahtjeva Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, zatražilo da Predsjedništvo BiH donese konačnu odluku u kontekstu dobivenog pisma NATO štaba u Sarajevu, prema kojoj bi se bilo kakvo angažovanje OS BiH 09. januara smatralo kršenjem odredbi Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma.