Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada RS

Odluka o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanredne situacije

vlada rs

Predviđene su novčane kazne od 1.000 do 3.000 KM za fizička lica, 3.000 do 9.000 KM za pravna lica, te od 1.000 do 3.000 za odgovorna lica u pravnim licima

Vlada Republike Srpske na današnjoj sjednici donijela Odluku kojom se zabranjuje izazivanje panike i nereda za vrijeme vanredne situacije na teritoriji ovog bosanskohercegovačkog entiteta, izjavio je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Lukač je podsjetio da je Vlada RS donijela odluku o proglašenju vanredne situacije zbog epidemiološke situacije, a da je današnja odluka donesena na prijedlog MUP-a RS.

“Za vrijeme trajanja ove odluke zabranjuje se prenošenje lažnih vijesti ili tvrđenja kojima se izaziva panika ili teže narušava javni red i mir ili onemogućava ili značajnije ometa provođenje odluka i mjera državnih organa i organizacija koje vrše javna ovlaštenja”, naveo je Lukač.

Zabrana se odnosi na radnje učinjene putem sredstava informisanja, društvenih mreža ili drugih sličnih sredstava.

“Kao što ste i sami svjedoci zadnjih dana na društevnim mrežama naročito, možete da imate različite komentare od neodgovornih ljudi koji iznose lažne vijesti i na taj način izazivaju paniku, uznemirenost i strah kod građana koji može da izazove različite posljedice”, kazao je Lukač i dodao da će odluku provoditi policija za vrijeme trajanja vanredne situacije na području cijelog RS-a.

Kada su u pitanju sankcije, predviđene su novčane kazne od 1.000 do 3.000 KM za fizička lica, 3.000 do 9.000 KM za pravna lica, te od 1.000 do 3.000 za odgovorna lica u pravnim licima.

“Nadamo se da će svi građani shvatiti, naročito oni pojedinci koji se neodgovorno ponašaju, koji namjerno pokušavaju da izazovu uznemirenost i strah kod građana, da će biti sankcionisani. Neće se moći ni putem društvenih mreža da sakriju, jer pronaći ćemo ih – imamo mogućnost da to uradimo”, rekao je Lukač i dodao da žele da zaštite stanovništvo od svih lažnih vijesti.

Građane je pozvao da vjeruju samo zvaničnim organima.