BiH

Vlada RS

Odluka o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanredne situacije

19/03/2020

Predviđene su novčane kazne od 1.000 do 3.000 KM za fizička lica, 3.000 do 9.000 KM za pravna lica, te od 1.000 do 3.000 za odgovorna lica u pravnim licima

Vlada Republike Srpske na današnjoj sjednici donijela Odluku kojom se zabranjuje izazivanje panike i nereda za vrijeme vanredne situacije na teritoriji ovog bosanskohercegovačkog entiteta, izjavio je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Lukač je podsjetio da je Vlada RS donijela odluku o proglašenju vanredne situacije zbog epidemiološke situacije, a da je današnja odluka donesena na prijedlog MUP-a RS.

“Za vrijeme trajanja ove odluke zabranjuje se prenošenje lažnih vijesti ili tvrđenja kojima se izaziva panika ili teže narušava javni red i mir ili onemogućava ili značajnije ometa provođenje odluka i mjera državnih organa i organizacija koje vrše javna ovlaštenja”, naveo je Lukač.

Zabrana se odnosi na radnje učinjene putem sredstava informisanja, društvenih mreža ili drugih sličnih sredstava.

“Kao što ste i sami svjedoci zadnjih dana na društevnim mrežama naročito, možete da imate različite komentare od neodgovornih ljudi koji iznose lažne vijesti i na taj način izazivaju paniku, uznemirenost i strah kod građana koji može da izazove različite posljedice”, kazao je Lukač i dodao da će odluku provoditi policija za vrijeme trajanja vanredne situacije na području cijelog RS-a.

Kada su u pitanju sankcije, predviđene su novčane kazne od 1.000 do 3.000 KM za fizička lica, 3.000 do 9.000 KM za pravna lica, te od 1.000 do 3.000 za odgovorna lica u pravnim licima.

“Nadamo se da će svi građani shvatiti, naročito oni pojedinci koji se neodgovorno ponašaju, koji namjerno pokušavaju da izazovu uznemirenost i strah kod građana, da će biti sankcionisani. Neće se moći ni putem društvenih mreža da sakriju, jer pronaći ćemo ih – imamo mogućnost da to uradimo”, rekao je Lukač i dodao da žele da zaštite stanovništvo od svih lažnih vijesti.

Građane je pozvao da vjeruju samo zvaničnim organima.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.