Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odluka Vlade FBiH: Hidrogradnja ide u stečaj

BiH

hidrogradnja
Protesti radnika Hidrigradnje (Foto: Arhiv Fokusa)

Vlada FBiH prihvatila je informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o stanju u privrednom društvu „Hidrogradnja” d.d. Sarajevo i mogućnosti pokretanja stečajnog postupka.

Zaključeno je da će Vlada FBiH podržati aktivnosti direktora ovog privrednog društva ukoliko podnese prijedlog stečajnog postupka. U tom slučaju, zaključeno je, da će Federalna vlada odobriti i sredstva za isplatu u iznosu koji će biti naznačen u odluci stečajnog suca za predujam (avans) za finansiranje prethodnog postupka.

vlada51-2

Sa današnje sjednice Vlade FBiH

U strukturi vlasništva „Hidrogradnje“ Vlada Federacije BiH učestvuje sa 67, a ostali dioničari s 33 posto. Vlada FBiH, kao i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, kao resorno, u više navrata su 2015. i 2016. godine s menadžmentom, sindikatom i zaposlenim u ovom društvu održavali sastanke i pripremali informacije s prijedlogom zaključaka, u cilju stabilizacije „Hidrogradnje“.

Zbog kompleksnosti situacije u kojoj se nalazi ovo privredno društvo, nije bilo moguće realizirati pojedine ranije zaključke Federalne vlade, kao što je osiguranje kratkoročnog kredita od 1,2 miliona KM kod Razvojne banke Federacije BiH.