Odobren Nacrt budžeta FBiH za 2016.: Za otplatu dugova 977 miliona KM

BiH

parlament fbih (5)

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je na sjednici u Sarajevu Nacrt budžeta FBiH za iduću godinu.

Pošto je podršku protekle sedmice osigurao i Dom naroda FBiH, budžet proceduralno prelazi u formu prijedloga koji će Parlament razmotriti sredinom ovog mjeseca.

Do tada je moguće ulagati amandmane odnosno predložiti korekcije planiranih budžetskih stavki.

U današnjoj diskusiji, primjedbe su se nerijetko odnosile na planiranih 16 miliona KM za podršku nižim nivoima vlasti – kantonima. To poslanici iz Bosanskopodrinjskog, Posavskog, Kantona 10 pa i Unsko-sanskog, smatraju nedovoljnim iznosom za nerazvijena područja i traže povećanje stavke ili barem pravičnu raspodjelu unutar planiranog iznosa u korist najnerazvijenijih.

Ostale primjedbe su, generalno, da budžet nije razvojni. S tim se slažu i pozicija i opozicija, ali vladajući ističu da projekcija budžeta nije ni mogla biti drugačija zbog sadašnjih finansijskih prilika, s jedne strane, a zakonskih obaveza, s druge, dok opozicija prigovara da je bez jačeg ulaganja u nauku i razvoj nemoguće postići razvojni cilj.

I pozicija i opozicija složile su se da je budžet za iduću godinu predložen na vrijeme, i to u redovnoj proceduri, te pozdravljaju što je Federalna vlada kao predlagač predvidjela 50 miliona KM za prva zapošljavanja i samozapošljavanja prvenstveno mladih ljudi.

Ta stavka je u odnosu na ovogodišnju povećana za 30 miliona. Iz opozicije je, međutim, rečeno da uporedo treba osigurati i mehanizme te kriterije za transparentnu i pravičnu raspodjelu ovog novca.

Budžet za narednu godinu Vlada je predložila u ukupnom iznosu od 2.533.862.123 KM, što je za 185,4 miliona KM ili 7,9 posto više nego u ovoj godini.

Prihodi od poreza planirani su na 1.440,6 miliona KM, a neporezni na 381,3 miliona KM.

U 2016. godini ukupni rashodi planirani su na 1.517,7 miliona KM, za oko 47,3 miliona KM više u odnosu na ovogodišnje.

Za otplate dugova je predviđeno oko 977,1 miliona KM, više za oko 118,4 miliona KM nego u 2015.

Transfer za raseljene osobe i povratnike planiran je u iznosu od 16,5 miliona KM, za programe povratka u Republiku Srpsku tri miliona KM a za zajedničke međuentitetske i općinske projekte i projekte s nevladinim organizacijama dva miliona KM.

Planirane subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima su 71,7 miliona KM, a unutar toga 65,8 miliona KM za poticaje poljoprivredi.

Predviđeni transfer za invalidnine generalno je 299,4 miliona KM, manji za 1,6 miliona od ovogodišnjeg; za pomoć u liječenju boraca je kao i ove godine planirano 1,3 miliona, dok transfer za neratne invalide iznosi 131 milion i veći je za 700.000 nego u ovoj godini. Transfer po osnovu prava branilaca i članova njihovih porodica je projiciran na 13,8 miliona, za prijevremeno povoljnije penzionisanje branilaca 59,5 miliona, dok je za civilne žrtve rata predviđeno 27 miliona.

Za proces revizije boračko-invalidske zaštite planirano je 2,5 miliona KM.

Kad budžet bude u narednoj parlamentarnoj fazi, u formi prijedloga, vjerovatno će sadržavati i dodatnu stavku „tešku“ od tri do pet miliona KM planiranih za razvojne projekte iz oblasti energetike, najavio je jučer federalni premijer Fadil Novalić.

Mogle bi biti predložene još dvije nove stavke – za Fond PIO te za izmještanje Vlade kao institucije u drugi prostor u većinskom vlasništvu Federacije.

Premijer je podsjetio da ni Vlada ni Parlament, a ni predsjednik i potpredsjednici FBiH, trenutno nemaju vlastiti prostor kao federalne institucije.