Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministarstvo finansija i trezora BiH

Odobrena dodatna sredstva za održavanje Lokalnih izbora u iznosu 4.173.000 KM

Foto: Kabinet zamjenika ministra finansija i trezora BiH

“S obzirom na izazove koje smo imali u prethodnom periodu, prepoznata je potreba za dodatnim finansijskim sredstvima, kako bi se osiguralo da izborni proces bude adekvatno podržan i proveden u skladu sa najvišim standardima demokratije”, kaže Hasanović

Zamjenik ministra finansija i trezora BiH Muhamed Hasanović odobrio je dodatna sredstva za održavanje Lokalnih izbora 2024. godine u iznosu 4.173.000 KM – saopćeno je iz njegovog kabineta.

-S nepokolebljivom predanošću transparentnosti i jačanju integriteta izbornog procesa danas sam potpisao Instrukciju o osiguranju dodatnih sredstava Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine za provođenje Lokalnih izbora u BiH u 2024. godini u iznosu od 4.173.000 KM – naveo je Hasanović.

Dodao je da, prema odluci OHR-a koju je potpisao visoki predstavnik, kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH, a prema stavu 7. i 8. člana 11., istekao je rok 23. maja 2024. godine ministru finansija i trezora BiH za izvršenje dostavljenog zahtjeva CIK-a za osiguranje dodatnih sredstava za održavanje Lokalnih izbora 2024. godine.

U saopćenju Hasanovića se navodi da ova odluka dolazi u sklopu kontinuiranih napora da se osigura transparentnost, integritet i sigurnost izbornog procesa, te da se omogući građanima BiH slobodno i fer izražavanje svoje volje na Lokalnim izborima.

-S obzirom na izazove koje smo imali u prethodnom periodu, prepoznata je potreba za dodatnim finansijskim sredstvima, kako bi se osiguralo da izborni proces bude adekvatno podržan i proveden u skladu sa najvišim standardima demokratije.

Pozivam sve političke stranke, nevladine organizacije i građane da podrže ovaj napor i da aktivno učestvuju u izbornom procesu – naveo je Hasanović.

Po njegovim riječima, odobravanje dodatnih sredstava za održavanje Lokalnih izbora 2024. godine u BiH predstavlja korak ka jačanju demokratije i građanskog angažmana.

-Ostajem posvećen podršci integritetu i transparentnosti izbornog procesa, te ću nastaviti s provođenjem mjera koje osiguravaju fer i slobodne izbore u budućnosti.

Ulazak BiH u EU zahtijeva ne samo fer izborne procese, već i njihovu kontinuiranu reformu kako bi se osigurala usklađenost s europskim standardima i vrijednostima. To uključuje jačanje neovisnih institucija koje nadgledaju izborne procese, osiguravanje pristupačnosti izbornih procesa svim građanima, kao i suzbijanje korupcije i političkog utjecaja na izborne rezultate – navodi Hasanović.

Stoga je, dodaje on, ključno da BiH nastavi s reformama izbornog procesa kako bi se osiguralo da izbori budu fer, transparentni i odražavaju volju građana.

-Samo uz takve procese BiH može postići napredak na putu prema članstvu u EU i osigurati stabilnu demokraciju koja će služiti interesima svih njezinih građana – saopćeno je iz Hasanovićevog Kabineta.