ZDK

Odobrena subvencija dijela martovske plaće za još 737 radnika

vlada zdk zgrada zenica (1)

Odlukama je obuhvaćeno 737 radnika u 283 poslovna subjekta – pravna i fizička lica, kojima je odobreno ukupno 149.611 KM

Na prijedlog Ministarstva za privredu, Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je dvije nove odluke o odobravanju sredstava subvencije za isplatu dijela plaće za mart poslovnim subjektima kojima je zabranjen rad naredbama Federalnog štaba civilne zaštite.

Odlukama je obuhvaćeno 737 radnika u 283 poslovna subjekta – pravna i fizička lica, kojima je odobreno ukupno 149.611 KM.

Vlada ZDK do sada je donijela 11 takvih odluka, kojima je na ime subvencije u visini polovine minimalne plaće u FBiH za mjesec mart odobreno 674.366 KM. Subvenciju su do sada dobila 3.322 radnika u 1.197 firmi u ZDK-u.

Na javni poziv pristiglo je 2.246 zahtjeva, a u završnoj fazi je obrada preostalih 314 zahtjeva koji se nalaze na provjeri kod Porezne uprave FBiH, nakon čega će resorno ministarstvo predložiti Vladi donošenje odluke o odobravanju subvencije tim subjektima.

Vladi će, također, biti dostavljen i prijedlog odluke o odobravanju subvencije za 79 subjekata koji su naknadno kompletirali dokumentaciju traženu putem javnog poziva.

Nakon obrade zahtjeva za mart, stručne komisije Ministarstva za privredu će pristupiti obradi zahtjeva za april, a očekuje se da taj posao bude završen u kraćem roku s obzirom na to da su već završene provjere kod Porezne uprave i Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Subvencija u visini polovine minimalne plaće za mart i punog iznosa minimalne plaće za april prva je interventna mjera Vlade i Ministarstva za privredu Zeničko-dobojskog kantona za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa u privredi.

Pravo na subvenciju imaju poslovni subjekti koji nisu otpuštali radnike u periodu od 29. februara do 30. aprila, te koji su izmirili dospjele obaveze po osnovu poreza i doprinosa do 29. februara, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.