Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brčko distrikt

Odobreno održavanje maturalnih večeri

brcko2

Štab za zaštitu i spašavanje analizirao je i prijedlog odluke o stavljanju izvan snage Odluke o stanju prirodne nesreće na prostoru Brčko distrikta BiH

Štab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH jutros je donio naredbu kojom se odobrava održavanje maturalnih večeri za učenike završnih razreda osnovnih i srednjih škola u Brčkom, rekao je na konferenciji za medije gradonačelnik i komandant  Štaba Siniša Milić.

Dodao je da nije dana preporuka za održavanje organiziranog defilea, ali da će maturalne večeri moći biti upriličene kako bi učenici završnih razreda, kao i prethodnih godina, imali prigodu proslaviti završetak jednog dijela obrazovanja. Gradonačelnik je dodao da ostaju na snazi sve mjere koje su općeg karaktera, a tiču se broja osoba koje se mogu okupljati na otvorenim i u zatvorenim prostorima.

Gradonačelnik Milić najavio je da će na sjednici Štaba, koja će biti nastavljena u ponedjeljak, jedan od prijedloga biti da se naredba o odobravanju rada vrtića proširi ukidanjem odredbe kojom je bilo predviđeno da u vrtić mogu ići djeca čija oba roditelja rade, što bi omogućilo normalan rad vrtića uz poštovanje svih preporuka koje su na snazi.

“Nedostatak mjesta u javnim vrtićima kroničan je problem u Brčkom. Mi smo u rebalansu budžeta predvidjeli sredstva za uređenje komunalne infrastrukture u vrtiću na Ilićki. Radovi unutar vrtića su završeni, a u toku je opremanje. Također su predviđena i sredstva za zapošljavanje i, ako se sve bude odvijalo prema predviđenoj dinamici, ove godine bi kapaciteti za vrtiće trebali biti prošireni za vrtić na Ilićki”, dodaj je gradonačelnik.

Govoreći o početku rada javnog prijevoza u Brčkom, Milić je istaknuo da su preporuke dane te da se održava stalna komunikacija s Pododjelom za javno zdravstvo i prijevoznikom u vezi s datumom početka rada javnog prijevoza budući da je prije toga neophodno obaviti dezinfekciju.

Štab za zaštitu i spašavanje analizirao je i prijedlog odluke o stavljanju izvan snage Odluke o stanju prirodne nesreće na prostoru Brčko distrikta BiH.

“Krenuli smo u razmatranje svih procedura u vezi s ukidanjem ovoga stanja, što podrazumijeva i preuzimanje određenih naredbi koje će biti na snazi u trenutku donošenja te odluke. Njih bi Vlada trebala potvrditi jer bi Štab  trebao biti raspušten. Sve ćemo ove procedure morati poredati i vrlo intenzivno raditi narednih dana kako bismo donijeli jednu takvu odluku. Donošenje te odluke bit će uvjetovano nastavkom ove povoljne epidemiološke situacije koju trenutno imamo, mada je primijećeno da dolazi do javljanja novih slučajeva zaraze virusom korona u zemlji, tako da je evidentno da virus nije nestao sa širih prostora. Gledamo i na to što rade u entitetima budući da se prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije stanje na jednom području prati u odnosu na cijelu državu”, zaključio je gradonačelnik Milić.