Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Određen pritvor i mjere zabrane osumnjičenima u predmetu Bikić i drugi

sud i tuzilastvo bih

Odlučujući o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora i mjera zabrane, Sud BiH donio je rješenje kojim je osumnjičenima Danetu Bikiću i Bobanu Pećancu određen jednomjesečni pritvor.

Pritvor prema tom rješenju može trajati do 20. jula godine ili do nove odluke Suda.

Optuženi iz predmeta terete se za organizirani kriminal u vezi s nedopuštenom trgovinom te krivičnim djelom falsifikovanje isprave.

Sud je uvidom u podneseni dokazni materijal utvrdio da postoji sumnja da su osumnjičeni počinili krivično djelo za koje se terete, te je odredio pritvor zbog bojazni da će boravkom na slobodi uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, te naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke ili saučesnike.

Sud je odredio pritvor i zbog postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će osumnjičeni boravkom na slobodi ponoviti ili dovršiti pokušano krivično djelo.

U odnosu na osumnjičenog Stanka Grahovca, Sud je donio rješenje o određivanju mjera zabrane: zabrana napuštanja boravišta i zabrana putovanja, zabrana posjećivanja određenih mjesta ili područja i zabrana sastajanja s određenim osobama, saopćeno je iz Suda BiH.