Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH

Određen jednomjesečni pritvor Debevecu i Mehmedagiću

pritvor Debevecu i Mehmedagiću
Foto: N1

Određen pritvor koji po ovom rješenju može trajati najduže mjesec dana, odnosno do 18.1.2024. godine ili do nove odluke Suda

Sud Bosne i Hercegovine na prijedlog Tužilaštva odredio je jednomjesečni pritvor suspendovanom predsjedniku Suda BiH Ranku Debevecu i bivšem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmanu Mehmedagiću.

Sud Bosne i Hercegovine je 21.12.2023. godine donio rješenje u predmetu Ranko Debevec i drugi kojim je osumnjičenima Ranku Debevecu i Osmanu Mehmedagiću, nakon lišenja slobode, određen pritvor koji po ovom rješenju može trajati najduže mjesec dana, odnosno do 18.1.2024. godine ili do nove odluke Suda, zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga.

Osumnjičeni se terete za počinjenje krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i krivotvorenje službene isprave – saopćeno je iz Suda BiH.

Debevec i Mehmedagić uhapšeni su u popodnevnim satima 18. decembra.

Tužilaštvo ih tereti za navodno nezakonito prisluškivanje određenih sudija Suda BiH tokom 2020. godine, kao i nekih uposlenika Tužilaštva BiH.

Kako je glavni tužioc Milanko Kajganić nedavno na konferenciji za medije pojasnio da su osumnjičeni da su počinili krivična djela zloupotreba položaja na način da su nezakonito prisluškivali sudije Suda BiH i službenika Tužilaštva BiH prilikom provođenja radnji iz predmeta Tužilaštva BiH i Suda BiH. To se odnosi na 2020. godinu.

Pritvor je zatražen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu utjecajem na svjedoke ili sakriti ili uništiti dokaze važne za krivični postupak.

Debevec i Mehmedagić su prebačeni u Državni zatvor Vojkoviće, gdje će i boraviti narednih mjesec dana.