BiH

izručen iz sad

Određen pritvor optuženom za zločin u Zvorniku Ademu Kostjerevcu

22/06/2020

Iz Suda BiH su saopštili da je prihvaćen prijedlog Državnog tužilaštva i da je optuženom određen pritvor koji može trajati najduže dvije godine od lišenja slobode, odnosno najkasnije do juna 2022. ili do nove sudske odluke

Državni sud odredio je pritvor Ademu Kostjerevcu, optuženom za zločin počinjen na području Zvornika 1992. godine, kojeg su vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) 18. juna izručile Bosni i Hercegovini.

Iz Suda BiH su saopštili da je prihvaćen prijedlog Državnog tužilaštva i da je optuženom određen pritvor koji može trajati najduže dvije godine od lišenja slobode, odnosno najkasnije do juna 2022. ili do nove sudske odluke.

Optužnica tereti Kostjerevca da je kao pripadnik Vojne policije Prve muslimanske brigade Armije BiH (ABiH) u Zvorniku, u periodu od 18. septembra do 4. oktobra 1992., u najmanje dva navrata prisilio na seksualni odnos i silovao ženu srpske nacionalnosti koja je bila u drugom stanju i koja je bila zatočena u prostorijama u podrumu kuće u selu Bajrići.

Silovanje, kako se navodi u optužnici, je kod oštećene je prouzrokovalo gubitak trudnoće.

Protiv Kostjerevca je optužnica, koja ga terete za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, podignuta 8. aprila 2015. i tada su iz Tužilaštva naveli da je on saslušan posredstvom međunarodne pravne pomoći.

Sud BiH je optužnicu potvrdio 14. aprila 2015. godine, a zbog nedostupnosti pravosuđu u BiH, odnosno boravka u SAD-u, pritvor mu je određen 16. maja 2017., dok je u oktobru te godine za njim raspisana međunarodna potjernica, po kojoj je prošle godine uhapšen u američkom gradu Saint Louisu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.