Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH

Određen pritvor osumnjičenima u predmetu Zlatan Ćuk i drugi

tuzilastvo-sud-bih-vstv-tuziteljstvo (2)

Osumnjičenima Bošku Ćuku, Željku Simiću, Savi Neškoviću, Radanu Dotliću i Daliboru Simiću određen je pritvor koji po ovom rješenju može trajati najduže jedan mjesec ili do nove odluke Suda

Sud Bosne i Hercegovine je 28.12.2022. u predmetu Zlatan Ćuk i dr. (S1 2 K 044650 22 Krn), odlučujući o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine od 28.12.2022. za određivanje mjere pritvora prema osumnjičenima Bošku Ćuku, Željku Simiću, Savi Neškoviću, Radanu Dotliću i Daliboru Simiću, nakon održanog javnog ročišta za razmatranje prijedloga Tužilaštva BiH, donio rješenje, kojim je osumnjičenima Bošku Ćuku, Željku Simiću, Savi Neškoviću, Radanu Dotliću i Daliboru Simiću određen pritvor koji po ovom rješenju može trajati najduže jedan (1) mjesec, računajući od dana lišenja slobode, tj. od 27.12.2022. do 27.1.2023. ili do nove odluke Suda, iz razloga propisanih članom 132. stav 1. tačke a), b) i c) Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine.

Osumnjičenima je pritvor određen zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stav 2. KZBiH, u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stav 1. KZBiH i neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe iz člana 193. stav 1. KZBiH, pranje novca iz člana 209. stav 1. i 2. u vezi sa stavom 3. KZBiH i izazivanje opće opasnosti iz člana 394. KZRS, kao i zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga iz člana 132. stav 1. tačke a), b) i c) ZKPBiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva, bojazni da će osumnjičeni uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze i tragove važne za krivični postupak, utjecati na svjedoke, saučesnike ili prikrivače i zbog bojazni da će ponoviti krivično djelo, saopćeno je iz Suda BiH.