Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH

Određen pritvor osumnjičenima za krijumčarenje oružja i vojne opreme

tuzilastvo-bih-sud

Osumnjičeni su duži vremenski period bili nedostupni pravosuđu BiH, a u njihovom lišenju slobode, ostvarena je saradnja sa partnerskim institucijama Kraljevine Švedske

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene: Ramu Mujkića (alias Valentin Zahirović) rođenog 1957. godine u Banjoj Luci, državljanina BiH, i Veru Mujkić, rođenu 1961. godine u Republici Hrvatskoj, državljanku BiH.

Osumnjičeni su pod istragom Tužilaštva BiH i terete se za međunarodno krijumčarenje veće količine oružja i vojne opreme koja je bila namijenjena ilegalnom tržištu oružja na području Švedske, a otkrivena je i zaplijenjena na graničnom prijelazu u R Sloveniji.

Osumnjičeni su pod istragom zbog krijumčarenja veće količine ručnih bombi, pištolja, automatskih pušaka, kao i drugih vrsta oružja i municije iz BiH prema Švedskoj. Tužilaštvo BiH je ostvarilo značajnu saradnju sa partnerskim agencijama R Slovenije.

Osumnjičeni su duži vremenski period bili nedostupni pravosuđu BiH, a u njihovom lišenju slobode, ostvarena je saradnja sa partnerskim institucijama Kraljevine Švedske.

Mjera pritvora predložena je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih.

Osumnjičeni se terete da su počinili krivično djelo organizovani kriminal, u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne upotrebe.

Sud BiH je nakon odlučivanja o prijedlogu tužilaštva odredio pritvor za navedene osumnjičene, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.