Kantonalni sud u Bihaću

Određene mjere zabrane direktoru Direkcije regionalnih cesta USK

amir osmancevic3

Pretres prostorija JU Direkcija regionalnih cesta USK-a je izvršen 26. augusta ove godine, te je uhapšen direktor

Na prijedlog Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona, Kantonalni sud u Bihaću je donio rješenje kojim je osumnjičenom direktoru JU Direkcija regionalnih cesta Unsko-sanskog kantona Amiru Osmančeviću odredio mjere zabrane.

Tužilaštvo je predložilo, a Kantonalni sud osumnjičenom odredio zabranu obavljanja poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti iz djelokruga rada njegovog radnog mjesta, zabranu posjećivanja službenih prostorija JU Direkcija regionalnih cesta Unsko-sanskog kantona i prilaska istima na udaljenost manju od 50 metara, kao i zabranu sastajanja s određenim osobama.

Pretres prostorija JU Direkcija regionalnih cesta USK-a je izvršen 26. augusta ove godine, te je uhapšen direktor.

Istraga u ovom predmetu se vodi zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Naime, postoje osnovi sumnje da je direktor u 2019. i 2020. godini protivno ciljevima i interesima službe određivao znatno veće procijenjene vrijednosti javnih nabavki za izvođenje građevinskih radova od njihove stvarne vrijednosti na koji način je pouzrokovao štetu Direkciji u iznosu razlike stvarne i ugovorene cijene radova. Šteta je iznosila više od 50.000 KM.

Mjere zabrane će trajati dok za njima postoji potreba, uz obavezu suda da svaka 2 mjeseca provjerava da li su ove mjere i dalje potrebne, saopćeno je iz Kantonalng tužilaštva USK Bihać.