Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vratite nam pravo glasa

Održan Marš žena u Mostaru: Bh. društvu nedostaje ženske energije

20200308_2_41249754_52893737_Web (1)

Kada govorimo o pravima žena u Mostaru, dovoljno je kazati da kao ni muška populacija dugo već nemamo pravo birati i biti birane

Žene Mostara su povodom Međunarodnog dana žena, 8. marta, prvi put organizovale Marš žena uz moto “Vratite nam pravo glasa”. Sve je krenulo sa Trga musala, nastavljeno na obližnjem Španskom trgu, gdje je pročitan proglas neformalne grupe žena i organizacija koje se bore protiv nevidljivosti žena u bh. društvu, uz obraćanja.

Predsjednica Udruženja žena “Univerzum” Enisa Bukvić u izjavi za medije kazala je da je vrijeme da se žene u BiH konačno probude, jer je problema napretek. Prava koja su žene nekad imale u BiH, davno su izgubljena.

“Vratili su nas stotinu godina unazad. Kada govorimo o pravima žena u Mostaru, dovoljno je kazati da kao ni muška populacija dugo već nemamo pravo birati i biti birane. Šta još dodati? Smatramo da nije dovoljno da nam se samo jedan dan u godini poklanjaju pažnja i cvijeće”, kazala je.

Pozvala je nosioce vlasti u BiH da ženama vrate prava koja su nekad imale, kako bi vremenom postale potpuno ravnopravne sa muškarcima.

“Budimo, prije svega, svjesne da nas je u BiH i u svijetu više od 51 posto. Moramo biti potpuno ravnopravne u društvu, porodici i politici. To je jedini garant uspjeha naše misije. Ljudsko biće sastavljeno je od muške i ženske energrije i ono funkcioniše samo ako su te energije uravnotežene. Danas bh. društvu nedostaje ženske energije. Žene nažalost imaju izražene komplekse i ne koriste kreativnost, volju i snagu, koji ih krase”, rekla je Bukvić.

Ani Jerković prije dvije godine u Mostar se vratila iz Kalifornije, SAD. Nije se pokajala. Problemi žena postoje svugdje u svijetu, a kod nas u BiH su očigledni i sve izraženiji, smatra ona.

“Budimo malo više ljudi. Imamo veliku šansu za pozitivne promjene. Žene u BiH mogu i trebaju biti napredne. Moramo biti više aktivne napolju, na ulici, više se družiti i zajedno težiti boljitku populacije. Teško je praviti usporedbe o životu u Kaliforniji i ovdje. Problema je svugdje mnogo”, istakla je Jerković.

Organizatori su poručili da je svrha današnjeg događaja bila pokazati odlučnost u borbi protiv diskriminacije i nasilja nad ženama, tražeći pritom politička, socijalna i kulturna prava za žene.