Održan prvi “Festival zdravlja”: Sav novac prikupljen od ulaznica doniran “Roditeljskoj kući”

Zdravlje je tema kojoj bismo se kao društvo trebali više posvetiti, kaže Pilav

U Sarajevu je održan prvi “Festival zdravlja” u organizaciji Bistroa Zdravo. “Festival zdravlja” imao je za cilj edukaciju o zdravom načinu života, ali i promociju zdravih navika sa holističkim, tj. cjelovitim pristupom. Glavne teme prvog Festivala bila su nove spoznaje i način života koji balansira zdravlje, um i tijelo uz bogat program cjelodnevnih aktivnosti, te panele i predavanja.
Festival je otvorila Alma Lepir zvukoterapeut i magistar muzike, sa svojom radionicom koju je posvetila osobama koje žele postići promjene na ćelijskom nivou, obnoviti osjećaj sreće i vratiti životnu radost. Gosti su uživali u vibracijama i ljekovitim frekvencijama tibetanskih zvučnih zdjela i drugih instrumenata plemenitih tonova koji su sve prisutne uronili u zvučnu kupku, meditaciju i zvučnu masažu.

«Sretni smo i zadovoljni ishodom našeg prvog Festivala zdravlja. Puno sadržaja i ljudi koje zanima drugačiji pristup zdravom životu ali i emocija koje su nas savladale u jednom trenutku. Ovo je trebao biti pilot projekat, ali je na kraju bio puno više od toga. Zdravlje je tema kojoj bismo se kao društvo trebali više posvetiti. Nastavljamo dalje, i mogu obećati da je ovo tek početak», iznijela je svoje impresije Maja Pilav osnivačica Bistroa Zdravo i organizatorica Festivala.

Na panelu u kojem su prisutni posebno uživali, učestvovali su Šeila Kulenović – Latal homeopatkinja i doktorica medicine, Advija Džambas predstavnica Udruženja MladiCe koje predstavljaju mrežu mladih izliječenih od raka i jedna od predstavnica aktivne grupe u sklopu Udruženja ‘Srce za djecu oboljelu od raka’, kao i Atifa Buldić Bešić predstavnica Roditeljske kuće, te Maja Pilav. Izlagači su sa gostima podijelili svoja životna iskustva i razgovarali o najčešćim izazovima, fazama liječenja i podršci koja je potrebna. Razmijenjena su iskustva o tome na koji način se ljudski organizam uspješno može podstaknuti da maksimalno djeluje u smislu očuvanja zdravlja, koji su faktori pomažu procesu izlječenja.

Asja Dupanović Festival je obogatila svojim predavanjem o refleksoterapiji, dok je Maja Pilav obradovala Zdravo goste svojom zdravom radionicom hrane, a Irma Pilav sa predavanjem o ishrani i treningu. Na temu «Nutricionizam, prednosti i dobrobiti biljne ishrane» predavanje je održala Amela Ivković O'Reilly dipl. nutricionista. Djeca su posebno uživala na radionici kuhanja koju je vodila Danira Šabić.
Croquis Nigth – specifična je forma brzog crtanja koju je predvodila umjetnica Lea Jerlagić, bila je posljednja radionica Festivala, u kojoj su živi modeli mijenjali poze, a gosti zabilježili svoje umjetničke linije na papiru.

„Odavno ljepšu organizaciju nisam vidjela. Sve je išlo polako, bez srkleta, a sve se završilo na vrijeme. Pristupačni, ljubazni, nasmijani, odgovorni, efikasni, stručni, snalažljivi, ma premalo je svaka riječ da pohvalim ove ljude i iskustvo koje sam imala sa njima“, izjavila je zvukoterapeut Alma Lepir.

Festival zdravlja ponudio je priliku i za predstavljanje mnogobrojnim domaćim brendovima koji su imali svoje štandove, kao što su: Biona koja proizvodi zdravu hranu, zatim Studio 59 koji izrađuje unikatne drvene daske i namještaj, Rebecca Teclemariam sa svojim nakitom, Pharmamaac – vegan linije Weledinih proizvoda, Beeluv cosmetics – domaća prirodna kozmetika, Tanja Munda – promocija eteričnih ulja, Ingea Bio – prirodna kozmetika, Alisa Teletović sa svojim minijaturama „Michice“, te Gea Heal proizvodi za tijelo i dušu pravljeni ručno i od lokanlnih sirovina i My Box poklon kutije.

Sav novac koji je prikupljen od ulaznica na Festivalu Zdravlja doniran je u dobrotvorne svrhe predstavnicima «Roditeljske kuće» u Sarajevu. Ovo je bio prvi Festival Zdravlja kao i sami početak jedne uspješne priče, koju tim Bistroa Zdravo planira ostvariti i narednih godina, sa većim ambicijama, brojem učesnika, izlagača i radionica, a jedan od razloga okupljanja je upravo i humani askpekt ovog događaja i donacija kojim se želi istaknuti važnost brige o drugima.