Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Održan sastanak delegacija institucija odbrane BiH i Hrvatske u Splitu

split_mobih_osbih_hrvatska

Ministrica odbrane Marina Pendeš sastala se u Splitu (R Hrvatska) s potpredsjednikom Vlade i ministrom odbrane RH Damirom Krstičevićem, u okviru bilateralnog susreta najviših predstavnika institucija odbrane Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske koji je upriličen tokom Međunarodne izložbe vojne opreme i naoružanja ASDA-2017.

Razgovaralo se o bilateralnoj odbrambenoj saradnji, ispunjavanju uslova na putu Bosne i Hercegovine ka NATO-u, zajedničkom učešću u mirovnim misijama, reformi u oblasti odbrane i zajedničkim pitanjima od interesa dviju država u oblasti odbrane.

Krstičević je pružio punu podršku ulasku BiH u evropske i evroatlantske integracije, pri čemu je naglasio da će Republika Hrvatska podržavati svaku reformu u BiH na njenom putu ka euroatlantskim integracijama.

Pendeš je zahvalila Krstičeviću na ukupnoj podršci koju Republika Hrvatska pruža Bosni i Hercegovine, ne samo u oblasti odbrambene saradnje, te izrazila očekivanja da će ova saradnja biti i proširena, uključujući područja vojnog školovanja na svim nivoima, kao i zajedničko učešće u mirovnim operacijama.

Sastanku su, osim ministrice Pendeš, prisustvovali i načelnik ZŠ OSBiH general-pukovnik Anto Jeleč, generalni inspektor brigadni general Enes Husejnović, pomoćnik ministra odbrane za nabavku i logistiku Borislav Jezeraškić, te vojno diplomatski predstavnik BiH u RHrvatskoj brigadir Siniša Ostojić, saopćeno je danas iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.