Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Održan sastanak Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija

sud i tuzilastvo bih

Aktuelne operacije u borbi protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, koje se realiziraju unutar BiH, kao i u saradnja sa partnerskim agencijama u regionu i inozemstvu bile su centralne teme sastanka koji je danas održan u Sarajevu, a kojem je predsjedavala Gordana Tadić, vršiteljica dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Tužilaštva BiH navode da je su sastanku Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, prisustvovali predstavnici tužilačkih, sigurnosnih, policijskih i poreznih agencija sa nivoa BiH, entiteta i Brčko distrikta, koje su uključene u otkrivanje i procesuiranje navedenih kaznenih djela.

Teme sastanka odnosile su se na aktuelne operacije koje se provode sa ciljem otkrivanja, sprečavanja i procesuiranja počinitelja navedenih kaznenih djela, međunarodnu suradnju u ovim operacijama, kao i na aktuelne teme koje se odnose na zaštitu žrtava trgovine ljudima.

Također, na sastanku je razgovarano i o aktivnostima usmjerenim na sprečavanje ilegalnih migracija preko teritorije BiH, što je vrlo bitno sa aspekta zaštite sigurnosti granica.