Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Održana ceremonija povodom prijema 78 kadeta na Policijsku akademija

kadeti fup fena (1)

Prijemom mladih kadrova znatno će se ojačati ljudski resursi Federalne uprave policije koja je do sada bila popunjena s oko 68 posto

U Sarajevu je danas upriličena ceremonija povodom prijema 78 kadeta na Policijsku akademiju FMUP-a u činu policajac, a na osnovu provedenog posljednjeg Javnog konkursa za izbor policijskih službenika u činu „policajac“ i u činu „mlađi inspektor“ u Federalnoj upravi policije (FUP).

Ovim događajem kadeti zvanično kreću s osnovnom obukom u trajanju od osam mjeseci, nakon čega će zasnovati radni odnos u FUP-u, na način da će biti raspoređeni na radna mjesta koja su predviđena za popunu spomenutim konkursom.

Prijemom mladih kadrova znatno će se ojačati ljudski resursi Federalne uprave policije koja je do sada bila popunjena s oko 68 posto, te će se novom snagom dobiti i nova dimenzija i kvaliteta kada se radi o borbi protiv najozbiljnijih vidova kriminala, saopćeno je iz ove policijske agencije.

Aktuelni konkurs je karakterističan u odnosu na sve ostale do sada provedene, obzirom na to da je procedura uspješno provedena i okončana u veoma kopleksnim i otežanim uslovima, globalne pandemije izazvane virusom COVID-19.

Bez obzira na to, konkursna procedura je uspješno i na najvišem profesionalnom nivou i okončana, te su izabrani najuspiješniji kandidati, na način da su tokom cjelokupnog procesa ostvarili najbolje rezultate na svim testovima, te postali polaznici obuke na Policijskoj akademiji, navodi se u saopćenju.

Kako se nadalje navodi, “za vrijeme trajanja konkursne procedure FUP se susretao s različitim vrstama neutemeljenih medijskih pritisaka, uključujući plasiranje neistina i poluprovjerenih informacija u opisima FUP-a, te pokušaje diskreditacija njenih službenika, a što se dešavalo sinhronizovano u vrijeme političkih nasrtaja na teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine”.

– Ovakvi napadi su nanosili neizmjernu štetu FUP-u, njegovoj esencijalnoj svrsi i jednom od garanta sigurnosnog aspekta kako u Federaciji, tako i na nivou države Bosne i Hercegovine. Federalna uprava policije na takve nasrtaje nije obraćala pažnju, nego je ostala posvećena i istrajna u svom radu na čuvanju sigurnosti građana Bosne i Hercegovine, te obavljanju poslova iz svog domena, a koji se tiču efikasnijeg rada i kadrovskog jačanja ove institucije – ističe se u saopćenju.

FUP, istovremeno, izražava zahvalnost kadetima za razumijevanje i istrajnosti u vezi s početkom obuke…uz želju da uspješno okončaju školovanje na Policijskoj akademiji.

– Kriminal ne poznaje granice i involviran je u mnoge društvene sfere i samo osnaživanjem kadrova i adekvatnim korištenjem zakonskih mehanizama možemo odgovoriti svakoj sigurnosnoj prijetnji – poručili su iz Federalne uprave policije.

fup