Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Održana hitna sjednica Vlade FBiH

vlada fbih bez hdz-a

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj sjednici, Nadzornom odboru Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo dala je prethodnu saglasnost za donošenje Odluke o razrješenju dužnosti Uprave tog preduzeća radi isteka mandata, s generalnim direktorom Elvedinom Grabovicom na čelu, te izvršnih direktora Mirsada Šabanovića, Senada Sarajlića, Mensure Zuka, Amila Kamenice, Edina Mujagića i Admira Andelije.

Istovremeno, Vlada je dala prethodnu saglasnost za donošenje Odluke o imenovanju vršilaca dužnosti članova Uprave JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, na period do šest mjeseci, odnosno do okončanja konkursne procedure, i to za generalnog direktora Bajazita Jašarevića, kao i za izvršne direktore: za snabdijevanje i trgovinu Samira Selimovića, za proizvodnju Nevada Ikanovića, za pravne i kadrovske poslove Mensuru Zuka, za kapitalne investicije Besima Imamovića, za ekonomske poslove Muhameda Ražanicu i za distribuciju Admira Andeliju.

Odluke stupaju na snagu danom donošenja i bit će objavljene u ”Službenim novinama Federacije BiH”.

Zakonski osnov za donošenje tih odluka temeljen je u članu 19. stav 2. Zakona o Vladi FBiH, kao i članu 15. stav 1. Uredbe o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala iz nadležnosti FBiH, na osnovu kojeg Vlada FBiH izuzetno bez provođenja postupka iz člana 13. Uredbe može donijeti odluku o davanju prethodne saglasnosti nadležnom organu privrednog društva sa učešćem državnog kapitala za imenovanje vršilaca dužnosti članova uprave do okončanja konkursne procedure, a najduže na vremenski period do šest mjeseci, počev od dana stupanja na snagu odluke nadležnog organa društva.

U obrazloženju odluka kaže se i da članovima Uprave Elektroprivrede BiH d.d. Sarajevo ističe mandat na koji su imenovani odlukom Skupštine ovog javnog preduzeća, zaključno s 31.8.2015. godine, a još nije raspisan konkurs za izbor i imenovanje nove Uprave.

Stoga je donošenje odluka bilo neophodno radi kontinuiranog i neometanog poslovanja ovog javnog preduzeća, koje je od suštinskog značaja za elektroenergetski sektor u Federaciji BiH.

Istovremeno, novoimenovani v.d. generalnog direktora JP Elektroprivreda BiH Bajazit Jašarević će za v.d. pomoćnika generalnog direktora za razvoj imenovati Senada Sarajlića, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.