Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Održana javna rasprava o snabdijevanju Sarajeva vodom

sarajevo_javna_rasparava_voda4

Grad Sarajevo ima dovoljne količine vode koja se čak može plasirati i na svjetska tržišta, ali su njegovi građani i dalje izloženi redovnim redukcijama, kazao je profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu koji predaje predmete iz oblasti hidrografije i geoekologije Muriz Spahić, učestvujući danas na građanskoj javnoj raspravi o snabdijevanju Sarajeva vodom, održanoj u Historijskom muzeju BiH.

Spahić je na raspravi, kojoj su prisustvovali građani Sarajeva, naglasio da glavni grad BiH ima dovoljno vode, ali da današnje redukcije izgledaju kao za vrijeme agresije na Sarajevo.

– I to zato što se voda neracionalno koristi. S druge strane vode iz Sarajevskog polja koja se eksploatiše ima dovoljno, međutim ona do potrošača ne dolazi. Indikativno je da se u posljednje vrijeme o ovim problemima nije govorilo u Sarajevu. Gledajući retrospektivno, proteklih godina Vlada KS i druge institucije nisu tome davale veliku pažnju – istaknuo je on.

Naglasio je da mu je neshvatljivo kako se u hidrološki povoljnoj godini govori o nedostatku vode u Sarajevu, dodajući da se prema vodi ophodi kao da je predmet manipulisanja.

Bakir Nakaš, također jedan od učesnika rasprave, nada se da će oni koji su odgovorni konačno shvatiti zašto se javnost toliko interesuje za ovo pitanje, uz ocjenu da voda u Sarajevu nije ono što je nekada bila.

– Kada sam ja bio mali moglo se napiti Miljacke, a danas bi garantirano dobili neku infekciju – tvrdi Nakaš.

Javnu raspravu organizirali su Udruženje građana “Eko akcija” i građanska inicijativa “Borba za život”.