Održana komemoracija povodom Dana sjećanja na poginule građane Sarajeva

komemoracija ubijenim sarajlijama22

Povodom Dana sjećanja na sve poginule građane Sarajeva u ratu od 1992. do 1995. godine i 22. godišnjice stradanja 68 građana Sarajeva na pijaci Markale, danas je u Narodnom pozorištu održana komemorativna sjednica.

Organizatori komemoracije su bili Skupština Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Sarajeva i opštinskih vijeća sa područja KS, javlja Anadolu Agency (AA).

Komemoraciju je otvorila Ana Babić, predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo, nakon čega je intonirana himna BiH, te minutom šutnje i Fatihom odata počast stradalima.

„Skupština Kantona Sarajevo je 2007. godine donijela odluku da se 5. februara proglasi Danom sjećanja na sve stradale građane tokom perioda 1992.-1995. Upravo zato smo se okupili ovdje kako bi obilježili Dan sjećanja i kako nikada ne bi zaboravili nevine žrtve, što je naša obaveza. Sjećamo se svih onih koji su u periodu od 1992. do 1995. godine dali svoje živote za domovinu i slobodu“, rekla je Babić.

Avdo Huseinović, novinar i publicista, predstavio je dijelove svog dokumentarnog filma o istini o agresiji na BiH.

„Mnogo je fenomena borbe za opstanak Sarajeva. Mene uvijek iznova proganja činjenica da je opsada Sarajeva još uvijek nekažnjeni zločin“, kazao je Huseinović.

Elmedin Konaković, premijer Vlade Kantona Sarajevo, kazao je kako je današnji dan, dan opomene i sjećanja.

„Sjećamo se svi onih koji su braneći BiH i Sarajevo tokom agresije dali svoje živote i onih koji su nevini stradali. Zbog načina na koji je agresor vodio borbe u BiH, veliki broj civila je izgubio život. Ono što je značajno vezano za današnji dan jeste to što vidim da je veliki broj ljudi svjestan da bez obilježavanja ovih značajnih datuma i sjećanja nemamo budućnost. Drago mi je što u ovom prostoru vidim veliki broj naše djece. Činjenica je da istinu moramo prenositi s koljena na koljeno jer mladi moraju učiniti ono što je istina o našoj istoriji“, poručio je Konaković.

Nakon komemoracije, kod spomen-obilježja poginulim Sarajlijama u prvom od dva masakra na pijaci Markale, koji se dogodio 5. februara 1994. godine, bit će upriličeno polaganje cvijeća i odata počast svim stradalim. Tog tragičnog dana život je izgubilo 68, a ranjene su 144 osobe.