Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

banja luka

Održana konferencija za medije uhapšenih igračaka

Povod za konferenciju je početak suđenja Stefanu Blagiću, predsjedniku Udruženja građana Restart Srpska

Danas je ispred Osnovnog suda u Banjaluci održana nesvakidašnja konferencija za medije.

Naime, na ovoj konferenciji su izjave dale igračke koje su bile uhapšene u novembru 2019. godine na Trgu Krajine, piše Infoveza.

Povod za konferenciju je početak suđenja Stefanu Blagiću, predsjedniku Udruženja građana Restart Srpska. On je uhapšen u novembru 2019. godine od strane MUP-a RS pod optužbom da je nezakonito održao javni skup, za koji, prema njihovom mišljenju, nije imao dozvolu. Tada su uhapšene i igračke koje su učestvovale u performansu pod nazivom “Protest bez ljudi”. Da podsjetimo, tada su igračke „držale“ transparente na kojima je pisalo: „Trg pripada svima, a ne samo vašim igračkama“. „Hello minister, I want to play a game“, „Dosta ste se igrali sa nama“, „Ja nisam ministre igračka“… A sam povod održavanja performansa je bio da se ukaže na činjenicu da je na Trgu Krajine u Banjaluci zabranjeno bilo kakvo okupljanje građana.

Na današnjoj konferenciji se obratio i advokat Dragan Tolimir, koji zastupa Stefana Blagića u ovom procesu.

– “Iz dokaza koje su oni dostavili ne vidi se uopšte da je u pitanju bio javni skup jer su na Trgu pohapšene igračke. Pa, između ostalog, ako je to i bio skup, onda su na njemu učestvovale igračke. U tom slučaju nema odgovornosti, jer ne mogu odgovarati igračke. Jasno je da u ovom slučaju nema prekršajne odgovornosti i ja ću to u sudskom postupku i dokazati.” naveo je advokat Tolimir.

– “Iz dokumentacije, iz dokaza koje je predao MUP RS je vidljivo da je Stefan Blagić nezakonito praćen i prisluškivan. Da su oni pratili njegov i mobilni telefon i društvene mreže i kontakte sa ljudima što se vidi iz raznih dokumenata koje su dostavili uz spis. To je sve bilo u periodu kada je vršen progon nad pripadnicima grupe “Pravda za Davida” i ovo je dokaz da je policija neovlašćeno postupala u ovom predmetu. To ćemo i istaći u sudskom postupku, jer su ti dokazi koji su pribavljeni na takav, nezakonit način i predstavljaju zloupotrebu ovlašćenja policije.” ističe Tolimir.

Na kraju konferencije su se obratile i same igračke Mikelanđelo i gospodin Ovca.

– “Okupili danas kako bi se prisjetili tog sramnog hapšenja igračaka od strane pripadnika MUP-a RS, samo zato što su igračke odlučile da podrže ljude kojima je zabranjeno okupljanje na Trgu Krajine.” naveo je Mikelanđelo.

– “Policija se prema meni nakon hapšenja odnosila neljudski, bez obzira na to što sam ja igračka. Kada smo došli u stanicu tražili su od mene da sve priznam, govorili su da oni sve znaju, i da je plišani papagaj propričao već nakon dva krekera. Meni je to sve bilo sumnjivo. Ništa nisam priznao. Samo želim da kažem da bez obzira na te pritiske, mi ćemo u našoj borbi istrajati.” izjavio je Mikelanđelov kolega Ovca, koji je bio jedan od uhapšenih igračaka.

Ovim je konferencija za medije završena.