BiH

banja luka

Održana konferencija za medije uhapšenih igračaka

26/02/2021

Povod za konferenciju je početak suđenja Stefanu Blagiću, predsjedniku Udruženja građana Restart Srpska

Danas je ispred Osnovnog suda u Banjaluci održana nesvakidašnja konferencija za medije.

Naime, na ovoj konferenciji su izjave dale igračke koje su bile uhapšene u novembru 2019. godine na Trgu Krajine, piše Infoveza.

Povod za konferenciju je početak suđenja Stefanu Blagiću, predsjedniku Udruženja građana Restart Srpska. On je uhapšen u novembru 2019. godine od strane MUP-a RS pod optužbom da je nezakonito održao javni skup, za koji, prema njihovom mišljenju, nije imao dozvolu. Tada su uhapšene i igračke koje su učestvovale u performansu pod nazivom “Protest bez ljudi”. Da podsjetimo, tada su igračke „držale“ transparente na kojima je pisalo: „Trg pripada svima, a ne samo vašim igračkama“. „Hello minister, I want to play a game“, „Dosta ste se igrali sa nama“, „Ja nisam ministre igračka“… A sam povod održavanja performansa je bio da se ukaže na činjenicu da je na Trgu Krajine u Banjaluci zabranjeno bilo kakvo okupljanje građana.

Na današnjoj konferenciji se obratio i advokat Dragan Tolimir, koji zastupa Stefana Blagića u ovom procesu.

– “Iz dokaza koje su oni dostavili ne vidi se uopšte da je u pitanju bio javni skup jer su na Trgu pohapšene igračke. Pa, između ostalog, ako je to i bio skup, onda su na njemu učestvovale igračke. U tom slučaju nema odgovornosti, jer ne mogu odgovarati igračke. Jasno je da u ovom slučaju nema prekršajne odgovornosti i ja ću to u sudskom postupku i dokazati.” naveo je advokat Tolimir.

– “Iz dokumentacije, iz dokaza koje je predao MUP RS je vidljivo da je Stefan Blagić nezakonito praćen i prisluškivan. Da su oni pratili njegov i mobilni telefon i društvene mreže i kontakte sa ljudima što se vidi iz raznih dokumenata koje su dostavili uz spis. To je sve bilo u periodu kada je vršen progon nad pripadnicima grupe “Pravda za Davida” i ovo je dokaz da je policija neovlašćeno postupala u ovom predmetu. To ćemo i istaći u sudskom postupku, jer su ti dokazi koji su pribavljeni na takav, nezakonit način i predstavljaju zloupotrebu ovlašćenja policije.” ističe Tolimir.

Na kraju konferencije su se obratile i same igračke Mikelanđelo i gospodin Ovca.

– “Okupili danas kako bi se prisjetili tog sramnog hapšenja igračaka od strane pripadnika MUP-a RS, samo zato što su igračke odlučile da podrže ljude kojima je zabranjeno okupljanje na Trgu Krajine.” naveo je Mikelanđelo.

– “Policija se prema meni nakon hapšenja odnosila neljudski, bez obzira na to što sam ja igračka. Kada smo došli u stanicu tražili su od mene da sve priznam, govorili su da oni sve znaju, i da je plišani papagaj propričao već nakon dva krekera. Meni je to sve bilo sumnjivo. Ništa nisam priznao. Samo želim da kažem da bez obzira na te pritiske, mi ćemo u našoj borbi istrajati.” izjavio je Mikelanđelov kolega Ovca, koji je bio jedan od uhapšenih igračaka.

Ovim je konferencija za medije završena.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.