Sarajevo

Održana redovna sjednica Predsjedništva BiH, ovo su odluke koje su donijeli

predsjednistvo bih

Predsjedništvo BiH je usvojilo zaključak u kojem traži od Vijeća ministara BiH da u roku od 30 dana osigura tri miliona KM za dovršenje graničnog prijelaza Bratunac-Ljubovija

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo je na današnjoj petoj redovnoj sjednici Platformu za nastup delegacije Bosne i Hercegovine na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija za ciklus zasjedanja 2019/2020, uključujući generalnu debatu Generalne skupštine UN-a, koja se održava od 24. do 30. septembra 2019. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Predsjedništvo BiH je upoznato sa usaglašenim nacrtom rezolucije o obilježavanju 75. godišnjice Ujedinjenih nacija te i ovom prilikom potvrđuje svoju posvećenost ciljevima i principima Povelje Ujedinjenih nacija i svoje opredjeljenje za promovisanje i jačanje multilateralizma, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Predsjedništvo BiH je takođe prihvatilo poziv generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za pridruživanje članova Predsjedništva BiH klubu lidera Circle of Leadership, koji će biti nosilac aktivnosti u sprečavanju seksualne eksploatacije i zlostavljanja.

Usvojen je i izvјеštaj o izvršenju budžeta instituciја BiH i međunarodnih оbavеzа Bоsnе i Hеrcеgоvinе zа 2018. gоdinu i on će biti dostavljen u Parlamentarnu skupštinu BiH na usvajanje.

Predsjedništvo BiH je usvojilo zaključak u kojem traži od Vijeća ministara BiH da u roku od 30 dana osigura tri miliona KM za dovršenje graničnog prijelaza Bratunac-Ljubovija.

Na današnjoj sjednici Predsjedništvo BiH je prihvatilo Sporazum o finansiranju i projektu između Bosne i Hercegovine (koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora) i Republike Srpske (koju predstavlja Ministarstvo finansija) i grada Gradiška (Agencija za izvršenje projekta), koji predstavlja gradonačelnik i KfW-a, Frankfurt na Majni, u iznosu od 3,8 miliona eura – Prikupljanje i tretman otpadnih voda Gradiška.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo amandman broj 2 na Ugovor o finansiranju između Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Evropske investicione banke, zaključen 13. oktobra 2011. godine u Luxembourgu i 27. oktobra 2011. godine u Sarajevu, i naknadno izmijenjen amandmanom broj 1 na Ugovor o finansiranju/Hitna pomoć u slučaju poplava i prevencija A-Fi 31.529.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo Protokol o saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore u traženju nestalih osoba.

Takođe je donijelo Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Dodatnog protokola 7 o rješavanju sporova Sporazumu o izmjeni i pristupanju Centralnoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini (CEFTA 2006).

Predsjedništvo BiH odobrilo je i zaključivanje Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva komunikacija i prometa BiH i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP).