Održana redovna sjednica Skupštine BPK-a Goražde

skupstinaBPK

Skupština Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde na današnjoj je redovnoj sjednici, između ostalog, dala saglasnost premijeru da potpiše Ugovor o pružanju usluge za izradu idejnog projekta, geotehničkih projekata i studija cestovnog povezivanja Goražde sa pravcem 3 SEETO mreže, dionica Sarajevo-Vardište.

Nakon ‘Vladinog sata’ u kojem su poslanici postavili niz pitanja i poslaničkih inicijativa, uslijedilo je davanje mišljenja na nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu.

Skupština je prihvatila mišljenje Ministarstva za pravosuđe, upravu i radne odnose koje smatra opravdanim donošenje pomenutog zakona iz razloga što se u toku primjene Zakona nametnula potreba za izmjenama i dopunama pojedinih njegovih odredbi kako bi se preciznije regulisali određeni instituti za što kvalitetniju i efikasniju implementaciju potojećeg zakona o radu i spriječila utuživanja po osnovu različito regulisanih prava iz radnog odnosa.

S tim u vezi kao bitno se ističe da je predmetni Nacrt zakona usaglašen sa socijalnim partnerima, odnosno poslodavcima, sindikatima i institucijama zaduženim za njegovu primjenu i kontrolu na koji je i Ekonomsko-socijalno vijeće za teritoriju FBiH dalo pozitivno mišljenje.

Na dnevnom redu našao se i Prijedlog odluke o utvrđivanju prava na zdravstveno osiguranje osoba koje nisu osigurane po drugom osnovu u BPK Goražde za 2017.godinu.

Skupština je usvojila ovaj prijedlog kojim se pravo na zdravstveno osiguranje na području BPK Goražde, pored osoba iz obaveznog zdravstvenog osiguranja utvrđenog u odredbama Zakona o zdravstvenom osiguranju u FBiH, utvrđuje i za osobe koje u prethodne tri godine imaju prebivalište na području ovog kantona a koja nisu zdravstveno osigurane ili to pravo ne mogu ostvariti po drugom osnovu.

Na osnovu ove odluke, Ministarstvo za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice će uime Vlade BPK Goražde raspisati javni poziv za prijavu neosiguranih osoba, formirati komisiju te u koordinaciji sa Vladom provesti postupak i utvrditi spisak osoba koje ispunjavaju uslove da budu osigurane na osnovu ove odluke.

Usvojen je Zaključak o davanju saglasnosti premijeru da zaključi Ugovor o pružanju usluge za izradu idejnog projekta, geotehničkih projekata i studija cestovnog povezivanja Goražde sa pravcem 3 SEETO mreže, dionica Sarajevo-Vardište L= 13,78km – FAZA I čija je ukupna vrijednost 580.320 KM.

U sklopu realizacije Plana i Programa Direkcije za ceste za 2016.godine, Direkcija je izvršila odabir najpovoljnijeg ponuđača za izradu ovih usluga u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, saopćeno je iz Vlade BPK.