Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mostar

Održana velika vježba spašavanja u slučaju jakog potresa

20220329_2_52845273_75245200_Web

U sklopu projekta “Race“, u vježbi su učestvovali Dom zdravlja Mostar, Zavod za hitnu medicinsku pomoć Zagrebačke županije i Zavod za hitnu medicinu Crne Gore

U Mostaru je održana velika vježba simulacije požara i uništenja krova usljed potresa. U sklopu projekta “Race“, u vježbi su učestvovali Dom zdravlja Mostar, Zavod za hitnu medicinsku pomoć Zagrebačke županije i Zavod za hitnu medicinu Crne Gore, javlja Anadolu Agency.

Cilj projekta je povećanje kvaliteta i dostupnosti službi za hitnu medicinsku pomoć.

“Smisao je da učesnici savladaju proces upravljanja situacijom na terenu, te da bolje komuniciraju u takvim situacijama. Također, jako je važan i sam transport do zdravstvene ustanove“, naglasila je doktorica Katarina Hrkać.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić ne tako davno bio je na čelu Doma zdravlja Mostar i jako dobro poznaje ovu problematiku. Kazao je da je ugodno iznenađen svime što je vidio.

“Fantastična vježba. Pokazali smo zajedno sa partnerima da imamo kapacitet da savladamo situacije koje nas, ne daj Bože, mogu zadesiti. I ovo je pokazatelj da je Mostar u ovom segmentu spreman. Hvala,Oružanim snagama BiH, policiji, gorskim spasiocima, Crvenom križu i domovima zdravlja u Mostaru. Ovaj projekat je za dobrobit svih građana Mostara i ove regije“, rekao je Kordić, te podcrtao kako je posebno važno prisustvo pripadnika Oružanih snaga BiH.

“U stvarnim scenarijima sve bi funkcionisalo odlično samo uz maksimalnu odgovornost svih, te uz opremljenost svih. Sretan sam, i sve pohvale svima“, dodao je.

Za današnju vježbu ministar unutrašnjih poslova HNK-a Slađan Bevanda rekao je da je impresivna te pohvalio sve službe koje su učestvovale.

“Svi su pokazali spremnost i da mogu odgovoriti izazovima koji se stave pred njih. Vidimo da se u svijetu često dešavaju ovakve stvari, ali na to niko nije imun i sutra se isto može dogoditi i nama. Moramo biti spremni. Sretan sam što je policija pokazala zavidan nivo spremnosti da odgovori svemu“, rekao je Bevanda.

Vježba se, inače, smatra uspješnom samo uz kvalitetnu koordinaciju svih učesnika.