Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Goražde

Održani 21. susreti dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH

akademija (1)

Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde ugostio je nekoliko stotina saboraca iz različitih krajeva BiH

U Goraždu su održani 21. susreti dobitnika najvećih ratnih priznanja značke „Zlatni ljiljan“ i „Zlatne policijske značke“ FBiH.

Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde ugostio je nekoliko stotina saboraca iz različitih krajeva BiH.

Povodom Dana Zlatnih ljiljana i Dana pobjede nad fašizmom u Centru za kulturu održana je svečana akademija na kojoj je uz prigodna obraćanja upriličen i defile ratnih zastava korpusa i divizija Armije RBiH, koje su uglavnom nosili sinovi dobitnika “Zlatnog ljiljana”.

– Sa nama su najbolji, najodaniji, najhrabriji bosanski sinovi, ponosni, dostojanstveni, čestiti. U ovom trenutku nema časnijeg skupa i važnijeg mjesta od ovog danas. Sretni smo što ovaj dan, Dan zlatnih ljiljana, ali i Dan pobjede nad fašizmom dijelimo sa bosanskim zlatnim ljiljanima, vama koji ste pobjedili fašizam koji se ne pamti u srcu Evrope od Drugog svjetskog rata – poručeno je tokom akademije.

Nezir Okić, dobitnik najvećeg ratnog priznanja iz Cazina, sretan je što je Goražde domaćin tradicionalnih susreta.

– Kad se spomene Goražde ja se naježim jer se sjetim tih dana kada smo dijelili sličnu sudbinu.Ppamtim kada je Ratko Mladić „kidisao“ na ovaj grad, gledao sam ga na tenku negdje ovdje oko grada. Pamtim da smo tad strepili za Goražde, a siguran sam da su i Goraždani strepili za nas, samo što smo mi imali izdajnike u svojim redovima – kaže Okić.

Derviš Hadžić, predstavnik Saveza dobitnika najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” BPK Goražde istakao je da je grad heroj ponosan na svoje tradicionalno gostoprimstvo, ali da je posebna čast ugostiti najhrabrije bosanske sinove na Drini.

– Ovo je priznanje za nemjerljiv doprinos u odbrani BiH od agresije. Danas smo, međutim, svjedoci i poslijeratne nepravde koja nam se dešava jer 24 godine od kraja rata niko nije odgovarao za zločine koji su počinjeni nad stanovnicima Goražda u kojim je stradalo oko 4.000 ljudi, od kojih je oko 2.000 civile i 148 djece -istakao je Hadžić.

Aljo Bošnjaković, predsjednik Federalnog saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja, čestitao je ovom prilikom 9. maj koji se u svijetu obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom.

– Mi ovaj datum obilježavamo 21 godinu kao dan dobitnika najvećih ratnih priznanja. BPK Goražde je raširenih ruku u goste primio dobitnike najvećih ratnih priznanja iz cijele BiH. O našem heroju gradu u posljednje vrijeme kuju se gnusne laži, u manjem bh. entitetu neumorno podnose lažne krivične prijave protiv goraždanskih boraca i komandanata. Bez ikakvih materijalnih dokaza optužuju se ljudi samo zato što su se branili i odbranili svoj narod i to im je jedina krivica. Zato sa ovog mjesta želimo da uputimo jasnu poruku da je ovo grad heroj u kojem žive samo heroji. Ovdje ne stanuju zločinci, oni žive u drugim gradovima drugog entiteta – poručio je Bošnjaković.

Na svečanoj akademiji govorio je i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

– Svi oni centri koji su pripremali agresiju na BiH danas rade na tome da iskrive istinu o odbrani BiH i zbog toga je važno obilježavati ove značajne datume i prenositi tu istinu na mlađe generacije, prije svega sa željom da se BiH razvija u miru, slobodi i očuvanju ljudskih prava i naravno uz podršku na njenom evropsko putu. Dakle, ovo je veoma važno da se naši zlatni ljiljani svake godine okupljaju u nekom drugom gradu, a danas su naši heroji u svom gradu, Goraždu gradu heroju – kazao je Bukvarević.

U okviru tradicionalnog druženja najhrabrijih sinova BiH, odata je počast poginulim herojima odbrane ovog dijela BiH. Cvijeće na spomen- obilježje „Goražde grad heroj, svojim braniocima“ uz brojne delegacije položili su i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno –oslobodilačkog rata FBiH Salko Bukvarević te resorni ministri Kantona Sarajevo i BPK Ismir Jusko i Edin Aganović. Uz šetnju ulicama grada počast je odata i djeci Goražda poginuloj u periodu 1992.-1995. godina, a cvijeće je položeno i na šehidskom mezarju Kolijevke.