Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevo

Održani prvi Chevening Cyber Security Talks u Bosni i Hercegovini

Chevening Cyber Security Talks

Okupilo se više od 100 studenata i IT profesionalaca koji su imali priliku slušati o temama vezanim uz cyber sigurnost te otkriti prilike za usavršavanje koji nudi program stipendija Chevening Western Balkans Cyber Security Fellowship

U organizaciji Cyber Security Excellence Centra (CSEC) i Britanske ambasade u Bosni i Hercegovini, a pod pokroviteljstvom programa Chevening Fellowship, danas su održani prvi Chevening Cyber Security Talks u Bosni i Hercegovini.

Okupilo se više od 100 studenata i IT profesionalaca koji su imali priliku slušati o temama vezanim uz cyber sigurnost te otkriti prilike za usavršavanje koji nudi program stipendija Chevening Western Balkans Cyber Security Fellowship.

Chevening Western Balkans Cyber Security Fellowship je program stipendiranja koji nudi Vlada Ujedinjenog Kraljevstva (UK) ekspertima u oblasti cyber sigurnosti sa zapadnog Balkana, a riječ je o profesionalnom usavršavanju u trajanju od 10 sedmica na univerzitetu Cranfield.

Konkurs je otvoren do 7. marta ove godine.

Svečano otvaranje konferencije započelo je obraćanjem britanskog ambasadora u Bosni i Hercegovini Juliana Reillya koji je istaknuo kako nije nikakva tajna da BiH zaostaje za drugim zemljama u regionu u razvijanju svojih sposobnosti za borbu sa rastućom cyber prijetnjom.

– Nova vlada sada ima jedinstvenu priliku da postavi temelje za cyber-revoluciju u BiH. Tu revoluciju moraju voditi stručnjaci za IT i cyber sigurnost. Današnji događaj će pokazati važnost cyber sigurnosti i raznolikost karijera koju to područje nudi, te predstaviti naš Chevening Western Balkans Cyber Security Fellowship program – kazao je Reilly.

Britanski ambasador je pozvao sve zainteresirane cyber eksperte u BiH da se prijave, a poslodavce da prepoznaju investiciju koju ovaj program predstavlja za njihove uposlenike i organizacije.

Kroz kratka izlaganja, dosadašnji polaznici Chevening Fellowshipa iz zemalja zapadnog Balkana upoznali su učesnike sa nekim od najrelevantnijih tema iz oblasti cyber sigurnosti i izazovima specifičnim za zapadni Balkan te predstavili inovativne ideje u ovom polju.

Posjetitelji su imali priliku poslušati Predraga Puharića, Driarta Elshanija, Denisu Kurtagić, Adela Abusaru, Milana Sekuloskog, Liljanu Pecova – Iliesku, Rexhiona Qafu i Arbena Murtezića, saopćeno je iz CSEC-a.