Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oduzeta krijumčarena roba u vrijednosti od 24.000 KM

Oduzeta-roba11

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) i Granične policije BiH su, u zajedničkoj akciji suzbijanja krijumčarenja roba, otkrili u posebno sakrivenim prostorima u autobusima i privremeno oduzeli raznu robu u vrijednosti od 24.000 KM.

Kontrole su vršene u autobusima koji su iz susjedne Republike Srbije ušli u Bosnu i Hercegovinu i to uz pomoć posebne specijalističke opreme donirane od EXBS programa, saopćeno je danas iz UIO BiH.

– Na graničnom prijelazu Rača je posebnim uređajima CT 30 za otkrivanje skrivenih mjesta u autobusu u vlasništvo firme d.o.o. “Neobas” Banja Luka, u improvizovanom prostoru ispod stepeništa zadnjih vrata, pronađena i od vozača autobusa privremeno oduzeta neprijavljena roba stranog porijekla (patike, rezervni autodijelovi, dodaci prehrani za sportiste), tržišne vrijednosti u iznosu od 7.000 KM – pojašnjava se u saopćenju.

Na putnom pravcu Rača – Bijeljina, u mjestu Balatun, izvršen je detaljan pregled autobusa u vlasništvu istog prijevoznika, koji se kretao iz pravca graničnog prijelaza Rača.

pretraga

Tom prilikom je u prtljažnom prostoru te u prostoru iza rezervoara, pronađena i od vozača autobusa privremeno oduzeta roba stranog porijekla (odjeća, albumi, prehrana za pčele), tržišne vrijednosti u iznosu od 8.000 KM, jer nije bila prijavljena za carinski postupak prilikom ulaska u carinsko područje BiH na graničnom prijelazu Rača.

Na putnom pravcu Pavlovića most – Bijeljina, u mjestu Dijelovi, izvršen je detaljan pregled autobusa u vlasništvo firme d.o.o. “Semberija transport” Bijeljina.

Tom prilikom je u toaletu autobusa pronađena i od vozača privremeno oduzeta roba stranog porijekla (riječnici engleskog jezika), tržišne vrijednosti u iznosu od 9.000 KM, koja nije bila prijavljena u carinski postupak prilikom ulaska u carinsko područje BiH na graničnom prijelazu Pavlovića most.

Oduzete-knjige11

Protiv počinioca pred nadležnim sudom bit će podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka

Zajedničke akcije ovlaštenih službenika UIO iz regionalnog centra Tuzla i službenika Granične policije BiH, Terenska kancelarija Sjeveroistok Bijeljina, izvršene su u skladu sa Akcionim planom za implementaciju Sporazuma o međusobnoj saradnji UIO i Granične policije BiH.

Za uspješno sprovođenje akcija posebno je pomogla specijalistička oprema koju je UIO donirala Vlada SAD-a kroz program EXBS.