Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvanično

Nazovi bega radi parkinga: Oduzeti parkinzi koje je Hadžibajrić dijelio privatnicima

hadzibajric parking
Foto: CIN/Fena

Agencija za upravljanje oduzetom imovinom FBiH je po nalogu suda preuzela tri javna parkinga koje je Ibrahim Hadžibajrić, bivši načelnik sarajevske Općine Stari Grad, dodijelio privatnicima i prijateljima.

Agencija za upravljanje oduzetom imovinom Federacije Bosne i Hercegovine je preuzela tri javna parkinga koje je Ibrahim Hadžibajrić, bivši načelnik sarajevske Općine Stari Grad, dodijelio privatnicima.

Radi se o parkinzima „Tekija čikma“ kod zgrade Općine Stari Grad, „Kovači“ u istoimenom naselju te „Mošćanica“ u Ulici Safvet-bega Bašagića. Agencija je ove parkinge zapečatila po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu.

Hadžibajrić je parking „Tekija čikma“ sa oko 28 mjesta izdao sarajevskom preduzeću „Telal“ koje je u vlasništvu porodice Alije Begića, vijećnika Općine Stari Grad.

Begić je novinaru Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) rekao da je najamnik ovog parkinga od 2017. godine i da je parking dobio po cijeni od 5.000 KM mjesečno na osnovu samoinicijativne ponude. Kaže da je tek kasnije postao vijećnikom Narodnog evropskog saveza (NES), stranke kojom je rukovodio Hadžibajrić. Stranku je napustio u ljeto 2023. godine nakon što je Hadžibajrić uhapšen.

Parking na Kovačima sa oko 15 mjesta Hadžibajrić je izdao preduzeću „Logic“ iz Sarajeva koje je u vlasništvu Ajdina Brkovića i Mersada Vejzovića dok je parking „Mošćanica“ sa 10 mjesta pripao preduzeću „Plaza Group“, Hadžibajrićevog prijatelja i poslovnog partnera Elmedina Karišika.

Parkinzi su bili u vlasništvu Općine Stari Grad i predmet su istrage zbog sumnje na zloupotrebu položaja i pranje novca koju protiv Hadžibajrića, Karišika i ostalih provodi Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu.

Prošle godine su blokirani parking kod Doma Armije, na Bistriku i „Telali“ kod Vijećnice koje je Hadžibajrić izdao preduzećima povezenim sa Karišikom.