Oduzeto 1.030 kutija cigareta i 130 kg duhana

oduzete cigarete1111
Ilustracija

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje privremeno su oduzeli u Orašju i na putnom pravcu Šamac – Modriča 1.030 kutija cigareta i 130 kg sitno rezanog duhana. Ova se roba nezakonito prodavala na tržištu BiH.

Službenici UIO u saradnji sa kolegama iz Granične policije BiH izvršili su pretres jedne porodične kuće u Orašju, čije prostorije su korištene za smještaj robe, kao i pretres putničkog motornog vozila u vlasništvu S.N. iz Brčkog. Prilikom izvršenog pretresa pomoćnih objekata i navedenog vozila, pronađene su cigarete Walter Wolf, York, Marlboro, Ronhill, Bond i dr. u ukupnoj količini od 1.030 kutija, kao i rezani rezani duhan u količini od 24 kg, bez akciznih markica i sa akciznim markicama Hrvatske, Srbije i Kosova.

oduzete cigarete

Protiv osumnjičenog lica biće podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo “nedozvoljen promet akciznih proizvoda”, iz člana 210 a Krivičnog zakona BiH.

Ovlašteni službenici UIO u sardnji sa službenicima Policijske stanice Modriča, na putnoj komunikaciji Šamac – Modriča, izvršili su kontrolu putničkog motornog vozila u vlasništvu E. S. iz Banja Luke, te su u unutrašnjosti vozila u prtljažniku pronašli četiri crne vreća sitno rezanog duhana u količini od 100 kg. Protiv navedenog lica biće podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka Osnovnom sudu u Doboju zbog postojanja osnova sumnje da je počinjen prekršaj kažnjiv kaznenim odredbama Zakona o akcizama u BiH.