ubistvo dženana memića

Oglasila se i SIPA: Šta se stavlja na teret Zijadu Mutapu i Hasanu Dupovcu

IMG_8117

Tokom današnjeg pretresa izuzeti su predmeti koji će biti korišteni u daljnoj istrazi navedenih krivičnih djela i daljnjem postupku

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) oglasili su se u vezi hapšenja Zijada Mutapa i Hasana Dupovca, te je rečeno da su na području Kantona Sarajevo, lišili slobode dva lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo iz člana 342. Krivičnog zakona Federacije BiH „Organizovani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelima “Protuzakonito posredovanje” i “Pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela” istog zakona.

“Postupajući po naredbama Suda BiH, policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrese na dvije lokacije i tom prilikom otkrili i privremeno oduzeli predmete koji će poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku. Osumnjičena lica privedena su u prostorije SIPA-e i nad njima je u toku kriminalistička obrada”, saopćeno je iz SIPA-e.

Tokom današnjeg pretresa izuzeti su predmeti koji će biti korišteni u daljnoj istrazi navedenih krivičnih djela i daljnjem postupku.

Podsjetimo, po nalogu tužitelja Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, na dvije lokacije na području Kantona Sarajevo, jutros su vršili pretrese sa ciljem prikupljanja dokaza. Jedna od osoba čiji se prostori pretresaju, je službena osoba u institucijama Kantona Sarajevo. Pretresi su se vršili u okviru predmeta za organizirani kriminal i ometanje istrage stradanja Dženana Memića u mjesecu februaru 2016. godine.

FTV otkriva je detalje hapšenja Mutapa i Dupovca.

Saznaje se i na koji način su njih dvojica ometali istragu. Naime, Alisin otac, koja je bila tu te noći davao je određene dokaze odnosno saznanja Dupovcu koji je u tom periodu obavljao funkciju šefa Odsjeka za saobraćajnu istragu i podsjećamo da je upravo on te noći uzeo izjavu od Alise u prisustvu njenih roditelja.

Ono što FTV saznaje kako su zapravo Mutap i Dupovac angažovali dvojicu ljudi Senida Demirovića i Edvina Avdića, da pronađu auto Renault clio zelene boje a da im zauzvrat daju novčana sredstva. Do brojeva je došao Alisin otac koja je podsjećamo sve vrjeme tvrdila da se ne sjeća ničega što se zapravo desilo tokom te noći kada je život izgubio Dženan Memić.

On je te brojeve nakon što je našao proslijedio policajcu Dupovcu i oni su zapravo nabavili, odnosno pronašli taj auto i to je auto proslijeđeno dalje iako je Dupovac znao da to nije odgovarajući automobil.”