Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oglasile se sirene u RS-u u znak sjećanja na stradale i prognane

BiH

20150805073051_318940

Sirene za prestanak vazdušne opasnosti u znak sjećanja na stradale i prognane Srbe, oglasile su danas u podne u gradovima širom bh. entiteta Republike Srpske.

Istovremeno sa zvukm sirene oglasila su i zvona na pravoslavnim hramovima.

Prethodno je Organizacioni odbor za obilježavanje Dana sjećanja na prognane i stradale Srbe preporučio da se u svim institucijama i organizacijama u RS u podne rad obustavi na jednu minutu i da se građani, ma gdje se nalazili u tom trenutku, zaustave i tako odaju počast stradalima.

Vlada RS proglasila je današnji dan za Dan žalosti u tom entitetu. Dan žalosti proglašen je i u Srbiji, gdje je organizovan niz aktivnosti s ciljem prisjećanja na stradale. S druge strane, u susjednoj Hrvatskoj obilježava se 20. godišnjica akcije “Oluja”.

U jučerašnjoj anketi građana, stanovnici Zagreba “Oluju” su okaratkerisali “legitimnom vojnom akcijom” te naveli kako eventualni zločini treba da budu kažnjeni, ukoliko budu dokazani. Beograđani su za dešavanja iz devedesetih kao najveće krivce označili bivše predsjednike Srbije i Hrvatske, Slobodana Miloševića i Franju Tuđmana. Istovremeno, stanovnici srbijanske prijestolnice u anketi AA “Oluju” su nazvali “najvećom tugom srpskog naroda.”