Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

saopštenje za javnost

Oglasili se iz policije o navodnoj otmici dječaka u osnovnoj školi u Vogošći

policija sarajevo
FOTO: Ilustracija

U cilju zaštite interesa djeteta nismo u mogućnosti iznositi više detalja

Tokom proteklih dana u medijima su se pojavili napisi o navodnim otmicama djece, gdje se pominjala i navodna otmica dječaka iz Vogošće. Iz Odjeljenja za odnose sa javnošću Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo su demanitrali navode.

– Imajući u vidu da je u proteklom periodu putem više različitih medija i društvenih mreža javnost upoznata sa navodnim pokušajem otmice dječaka u jednoj osnovnoj školi na području općine Vogošća, ovom prilikom želimo upoznati javnost da su, po zaprimanju takve prijave, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, odmah poduzeli niz mjera i radnji na rasvjetljavanju i dokumentovanju svih okolnosti vezanih za ovaj događaj, te da je izvršenim provjerama i saslušanjem više svjedoka, utvrđeno da prijava nije osnovana – kazali su iz policije.

U cilju zaštite interesa djeteta nismo u mogućnosti iznositi više detalja, osim što želimo naglasiti da nisu tačni navodi i medijski natpisi da je došlo do pokušaja otmice.

Posebno ističemo da policija nije javnosti saopćila registarske tablice vozila koje je bilo predmetom interesovanja, a očigledno je da u pojedinim medijima i dalje postoje podaci, pa čak i fotografije vozila, za koje se provjeravama utvrdilo da isto nije vezano za događaj predmetne prijave.

Obzirom na navedeno molimo predstavnike medija da svoje objave u ovakvim i sličnim slučajevima prilagode samo zvaničnim izjavama i saopštenjima nadležnih organa i njihovih ovlaštenih predstavnika, kako bi spriječili širenje netačnih informacija i uznemirenje javnosti, poručili su iz MUP-a KS.