BiH

saopštenja

Oglasili se iz Tužilaštva BiH i OSA-e BiH povodom objavljenog razgovora Tadićeve i Mehmedagića

20/09/2021

Pokrenute istrage

Nakon što je u medijima objavljen snimak sastanka glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić i direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića, saopštenjima su se oglasili iz ove dvije institucije.

“Povodom više medijskih upita o aktivnostima Tužiteljstva BiH, a u svezi pojavljivanja nezakonito snimljenog snimka sastanka glavne tužiteljjice Gordane Tadić, možemo potvrditi da je Tužiteljstvo BiH zaprimilo dvije kaznene prijave, protiv direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, zbog više kaznenih djela, između ostalog zloupotrebe položaja ili ovlasti, ometanja pravosuđa, ucjene i drugih nezakonitih postupanja.

Također, u prijavama se navode i nezakonitosti korištenja finansijskih sredstava agencije, kao i nezakonito postupanje i poduzimanje mjera i radnji praćenja i nadzora prema pojedinim osobama.

Tužiteljstvo BiH na temelju prijava formiralo je dva predmeta, koja su data u rad postupajućim tužiteljima u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju.

Također, u okviru predmeta, Tužiteljstvo BiH će sa partnerskim institucijama, poduzeti sve potrebne aktivnosti, na rasvjetljavanju svih okolnosti navedenog događaja, te izvršiti provjere navoda iz prijave, stoji u saopštenju Tužilaštva BiH.

Objavljena dva snimka razgovara direktora OSA-e i glavne tužiteljice BiH (AUDIO)

Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine (OSA BiH) pokrenula je proceduru vještačenja nezakonito snimljenog razgovora između generalnog direktora OSA BiH Osmana Mehmedagića i glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić kako bi se utvrdilo ko je snimao sastanak čelnih ljudi dvije državne institucije u prostorijama Tužilaštva BiH.

“U ovom slučaju ćemo zatražiti angažovanje ovlaštenih vještaka sa teritorije Evropske unije. Također, bit će upućena i disciplinska prijava Uredu disciplinskog tužitelja VSTV-a BiH kao i krivična prijava zbog neovlaštenog prisluškivanja i zvučnog ili optičnog snimanja osoba koje imaju pristup tajnim podacima.

OSA BiH se u svom radu strogo pridržava najviših standarda profesionalnosti i integriteta i zbog toga još jednom pozivaju nadležne institucije, isključujući Tužilaštvo BiH, da po hitnom postupku istraže ovo krivično djelo”, saopšteno je iz OSA BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.