Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oglasili se iz UIO BiH nakon hapšenja svog uposlnika

uio-bih-oduzeto-280-kilograma-nezakonito-prodavanog-duhana_1434788305

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u potpunosti podržava rad Tužilaštva BiH i svih ostalih pravosudnih organa i policijskih agencija kada je u pitanju borba protiv svih oblika korupcije unutar državne službe, saopćeno je iz Uprave.

U tom smislu na raspolaganju su svim pravosudnim institucijama za bilo kakve dodatne informacije iz nadležnosti UIO koje mogu pružiti u slučaju današnjeg hapšenja Nedima Kulenovića, šefa Grupe za prinudnu naplatu u Regionalnom centru UIO u Banjoj Luci.

– Istovremeno, čim se upoznamo o svim detaljima u ovom predmetu UIO će pokrenuti sve neophodne aktivnosti u skladu sa Pravilnikom o disciplinskoj i materijaloj odgovornosti zaposlenih u ovoj poreskoj instituciji – stoji u saopćenju.

Ponavljaju da, ukoliko se u ovom slučaju eventualno utvrdi odgovornost za primanje mita, radi se o odgovornosti pojedinca.

S ciljem borbe protiv korupcije UIO je u svakom saopćenju upućenom javnosti uvijek pozivala sve građane i poreske obveznike da prijave svaku informaciju o utaji carine i PDV-a ili nezakonitom ponašanju bilo kog službenika zaposlenog u UIO, navodi se.

Taj poziv može se uputiti besplatno na broj 080 02 06 07.

Postupajući po nalogu, i u koordinaciji Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i entitetskih tužiteljstava u Republici Srpskoj (RS), policijski djelatnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS-a uhapsili su na području Banje Luke Nedima Kulenovića (1955) iz Banje Luke, uposlenog u Upravi za indirektno oporezivanje (UIOBiH), na poziciji šefa Grupe za prinudne naplate.

Kulenović je osumnjičen da je, zloupotrijebivši svoj položaj, počinio kazneno djelo primanje dara ili drugih oblika koristi.

Osumnjičen je da je od osobe, koja je PDV dužnik, tražio određeni iznos novca za sebe, kako bi omogućio reprogram otplate poreznog duga, saopćeno je danas iz Tužilaštva BiH.