Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stigli večeras u Sarajevo

Oglasili se Tužiteljstva BiH o izručenju bh. državljana koji su učestvovali na stranim ratištima

aerodrom isilovci

Za nekim od tih osoba raspisana je međunarodna potjernica po naredbi Suda BiH

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine saopćilo je kako su osumnjičene osobe koje su večeras transportirane u Bosnu i Hercegovinu, pod istragom zbog kaznenih djela organiziranja terorističke skupine (čl.202d.), protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama (čl.162b.) i terorizam (čl.201.) KZ BiH.

Tužiteljstvo BiH i nadležne institucije i agencije, provele su aktivnosti sukladne međunarodnim obavezama države Bosne i Hercegovine, posebno Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a br. 2396 i drugim povezanim rezolucijama, te dodatnom protokolu Vijeća Evrope na Konvenciju o prevenciji terorizma (ETS 196), koje se Bosna i Hercegovine obavezala poštivati i provoditi na temelju članstva u Ujedinjenim narodima i Vijeću Evrope, kao i članstva u Anti-terorističkoj koaliciji.

U proteklim danima, Tužiteljstvo BiH je u suradnji sa Graničnom policijom BiH, Državnom agencijom za istrage i zaštitu BiH, Ministarstvom sigurnosti BiH, Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, MUP-om Kantona Sarajevo, u koordinaciji i suradnji sa Vladom Sjedinjenih Američkih Država i Ambasadom SAD-a u Sarajevu, provelo niz aktivnosti koje su rezultirale transferom više osoba – državljana BiH koji su učestvovali u sukobima na stranim ratištima u Siriji, a protiv kojih Tužiteljstvo BiH provodi istrage.

Za nekim od tih osoba raspisana je međunarodna potjernica po naredbi Suda BiH, a nakon transporta u BiH, a Tužiteljstvo nastavlja sa njihovim kaznenim procesuiranjem u skladu sa zakonom.

Tužiteljstvo BiH iskazuje daljnju spremnost i posvećenost u provedbi aktivnosti u borbi protiv terorizma i zahvaljuje na suradnji svim agencijama za provedbu zakona u BiH, a naročito Vladi i Ambasadi SAD-a u Sarajevu na iskazanoj potpori i pomoći u realizaciji tih aktivnosti, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.