Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

TUŽILAŠTVO BIH

Oglasio se glavni državni tužilac o hapšenju Debevca i Osmice

kajganic grubesic
Foto: BIRN

Navedena lica sumnjiče se za krivična djela zloupotrebe položaja, povezana sa drugim krivičnim djelima iz Krivičnog zakona BiH, rekao je Kajganić

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić oglasio se o hapšenju predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i bivšeg direktora OSA-e Osmana Mehmedagića Osmice.

– Po naredbi postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu -SIPA, u popodnevnim satima, lišili su slobode Debevec Ranka, predsjednika Suda BiH i Mehmedagić Osmana, bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije OSA BiH.

Navedena lica sumnjiče se za krivična djela zloupotrebe položaja, povezana sa drugim krivičnim djelima iz Krivičnog zakona BiH. U interesu predmeta u ovom trenutku ne možemo davati više detalja ili informacija – navodi Kajganić.

Prijavljen je i za “ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije”.

Ranko Debevec ponovo je 18. januara 2023. izabran za predsjednika Suda BiH i bio jedini kandidat za tu poziciju na kojoj je od 2016. godine.

Prijavljen je da je “namjerno davao lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama za radno mjesto, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća”. Takođe, prijavljen je i za “ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije”.

Radilo se o, kako je navedeno, neprimjerenom kontaktu sa osobom protiv koje se vodi postupak pred Sudom BiH, te o upućivanju komentara neprimjerenog sadržaja kroz komunikaciju sa tužiteljicom u jednom postupku.

U disciplinskoj prijavi navedeno je i namjerno davanje nedovoljne informacije VSTV-u o imovini tuženog u inostranstvu, kroz lične finansijske izvještaje dostavljene Vijeću.

Mehmedagić zloupotrijebio državnu telekomunikacijsku kompaniju u korist Stranke demokratske akcije (SDA)

Osman Mehmedagić, bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, stavljen je 15. marta 2023. na “crnu listu” Sjedinjenih Američkih Država.

SAD je 11. decembra ove godine proširio sankcije protiv Mehmedagića, te je na listu dodao i njegovu suprugu Amelu Mehmedagić Šehović.

U obrazloženju se navodi da je, u svojstvu generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Osman “Osmica” Mehmedagić zloupotrijebio državnu telekomunikacijsku kompaniju u korist Stranke demokratske akcije (SDA), jedne od najvećih političkih stranaka u BiH.

Također, OFAC je naveo da postoje vjerodostojne informacije da je Mehmedagić surađivao s kriminalnim mrežama kako bi obogatio sebe i svoju političku stranku.