Hasan Ganibegović

Oglasio se Novalićev šef kabineta: Sastanak sa Solakovim advokatom nije nezakonit

ganibegovic (2)

Nakon svega što se dešavalo proteklih dana, ja lično, a vjerujem i svi građani ove zemlje želimo da se istraga što prije okonča

Imajući u vidu povećan interes javnosti za rad Ureda premijera FBiH, a u kontekstu istražnih radnji vezanih za nabavku respiratora, želim iznijeti nekoliko činjenica i odgovora na pitanja koja su se pojavila u javnosti proteklih dana, navodi u svojoj izjavi direktor Ureda premijera FBiH Hasan Ganibegović.

-U nedjelju, 10. maja, razgovarao sam sa advokatom direktora FU Civilne zaštite, a zbog tog razgovora pozvan sam i u Tužilaštvo BiH, gdje sam dao izjavu. Advokat odbrane, jednako kao i tužilaštvo, ima pravo da prikuplja činjenice, a ja nemam razloga da ih krijem. Da ovi sastanci nisu ništa nezakonito potvrdila je i činjenica da Sud BiH nije uputio zamjerku ni na jedan od njih. Osim što nisu bili nezakoniti, nijedan sastanak nije bio ni tajni. Na pitanje zašto sam išao u kancelariju advokata Kolića, postavlja se kontrapitanje – gdje drugo da se sastanak održi, ako ne u advokatskoj kancelariji koja je službeni prostor, navodi Ganibegović.

Što se tiče interesa istražnih organa za dokumentaciju, prirodno je, dodaje, da se prikupi sva moguća dokumentacija i službe u Vladi FBiH su reagovale profesionalno, te ustupile Tužilaštvu tehničke uređaje i svu potrebnu dokumentaciju, koja doduše u ovom slučaju nije opsežna jer Vlada ne vrši proces javnih nabavki.

-Vlada je od početka pandemije primila jako puno ponuda za raznu medicinsku opremu, testove, pa i ponude za respiratore. Sve smo ih, bez izuzetka, proslijedili Zavodu za javno zdravstvo kao relevantnoj zdravstvenoj instituciji na razmatranje i dalje postupanje. Ne vidim ove istražne radnje kao politički pritisak na Vladu, već kao proceduralnu stvar. Neka institucije rade svoj posao. Nakon svega što se dešavalo proteklih dana, ja lično, a vjerujem i svi građani ove zemlje želimo da se istraga što prije okonča. U interesu javnosti i građana nije da ovo bude samo medijska priča, već da pravosudni organi utvrde sve činjenice i postupe u skladu sa njima, navodi Ganibegović.